Мін’юст пропонує прибрати із законодавства згадку про повторну зміну по батькові

12:47, 24 февраля 2021
Кабмін розгляне пропозиції Дениса Малюськи про порядок зміни по батькові.
Мін’юст пропонує прибрати із законодавства згадку про повторну зміну по батькові
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мін’юст пропонує Кабміну змінити Порядок розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи.

Суть запропонованих змін полягає у тому, щоб привести Порядок розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 року N 915, у відповідність до Закону України від 03 листопада 2020 року No 942-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на заміну по батькові», яким фізичній особі надано право змінювати по батькові на власний розсуд. 

До прийняття Закону фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, мала право змінити своє по батькові лише у разі зміни її батьком власного імені або у разі виключення відомостей про нього як батька дитини з актового запису про її народження. 

Водночас абзацом п’ятим пункту 3 Порядку № 915 передбачена можливість подавати та розглядати заяву про повторну зміну по батькові за процедурою, встановленою цим Порядком. 

Саме цей абзац п’ятий п. 3 і пропонує прибрати із Порядку Мін’юст (у пояснювальній записці цей абзац двічі названо четвертим, хоча саме четвертий пункт виключили з Порядку ще в 2017 році).

Міністерство пояснює, що цей пункт зайвий, оскільки згідно із Законом, який набрав чинності з 01 січня 2021 року, фізична особа, яка досягла встановленого законом віку, набуває право змінювати на власний розсуд своє по батькові.

Раніше Шмигаль розповів, як будуть індексуватися пенсії в майбутньому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва