За погрозу або насильство щодо медичного працівника хочуть встановити кримінальну відповідальність

17:00, 24 февраля 2021
У Раді хочуть посилити відповідальність за посягання на життя і здоров’я медичних працівників.
За погрозу або насильство щодо медичного працівника хочуть встановити кримінальну відповідальність
Джерело фото: vgorode.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народні депутати від партії «Слуга народу» Сергій Кузьміних та Валерій Зуб зареєстрували законопроект № 5124 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників»

«Метою законопроекту є створення правових умов, необхідних для посилення відповідальності за посягання на життя і здоров’я, погрозу або насильство щодо медичних та фармацевтичних працівників у зв’язку з виконанням ними службових та професійних обов'язків», - йдеться у пояснювальній записці.

Так, законопроектом передбачаються внесення змін до Кримінального кодексу України та Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Зокрема, Кримінальний кодекс України пропонують доповнити новою статтею 350/1, якою встановлюється відповідальність за погрозу або насильство щодо медичного або фармацевтичного працівника.

Так, погроза вбивства, заподіянням тяжких тілесних ушкоджень щодо медичного або фармацевтичного працівника у зв’язку із виконанням ними своїх службових або професійних обов’язків, застосована з метою припинення службової або професійної діяльності медичного або фармацевтичного працівника, а так само з метою заволодіння майном чи з іншою метою в інтересах того, хто погрожує, карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Також зазначається, що умисне нанесення побоїв або заподіяння легкого чи середньої тяжкості тілесного ушкодження медичному або фармацевтичному працівнику у зв’язку із виконанням ними своїх службових або професійних обов’язків – караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

А за умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження медичному або фармацевтичному працівнику у зв’язку із виконанням ними своїх службових або професійних обов’язків будуть карати позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років.

Крім того, у Законі України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» депутати пропонують закріпити, що медичні і фармацевтичні працівники мають право на захист від погроз або насильства у зв'язку з виконанням ними своїх професійних обов'язків та захист від перешкоджання їх службовій діяльності.

Ініціатори законопроекту наголошують, що прийняття цього документу сприятиме підвищенню рівня захищеності медичних та фармацевтичних працівників при здійсненні ними своєї службової та професійної діяльності, а також забезпечить належне правове врегулювання проблем, що мають місце у зв’язку з відсутністю законодавчого закріплення відповідальності за посягання на життя і здоров’я медичних та фармацевтичних працівників при виконанні ними службових та професійних обов'язків.

Також ми писали, що депутати збираються заборонити продаж будь-яких ліків неповнолітнім.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді