Верховний Суд роз’яснив, у чому полягає неповага до суду

13:35, 1 марта 2021
Що свідчить про явну зневагу до суду та встановлених у суді правил: позиція Верховного Суду.
Верховний Суд роз’яснив, у чому полягає неповага до суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду розглянув справу № 263/10894/2020, в якій зазначив, у чому полягає неповага до суду.

Обставини справи

Так, з матеріалів справи відомо, що під час розгляду апеляційної скарги, громадянин України у судовому засіданні порушував порядок, вчиняв дії, які свідчать про явну зневагу до суду та встановлених у суді правил. Зокрема, він не підкорявся розпорядженням головуючого судді, не реагував на зауваження, відмовлявся вставати при дачі пояснень, розмовляв без дозволу судді, ставив запитання судді, перешкоджав судді вести судове засідання, після зауваження судді та попередження про відповідальність за неповагу до суду, продовжив порушувати порядок у залі судового засідання.

Постановою апеляційного суду його було визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 185-3 КУпАП, та накладено на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 1020 грн.

Розглядаючи справу, судді ВС зазначили, що статтею 329 Кримінального процесуального кодексу визначено, що особи, присутні у залі судового засідання, при вході до нього суду та при виході суду повинні встати. Сторони кримінального провадження допитують свідків та заявляють клопотання, подають заперечення стоячи і лише після надання їм слова головуючим у судовому засіданні. Свідки, експерти, спеціалісти дають показання, стоячи на місці, призначеному для свідків. Особи, присутні в залі, заслуховують вирок суду стоячи. Відхилення від цих правил, допускається з дозволу головуючого в судовому засіданні. Сторони та учасники кримінального провадження, а також інші особи, присутні в залі судового засідання, зобов`язані додержуватися порядку в судовому засіданні і беззаперечно підкорятися відповідним розпорядженням головуючого у судовому засіданні. Сторони та учасники кримінального провадження звертаються до суду «Ваша честь» або «Шановний суд».

Недотримання цих правил є проявом неповаги до суду і винні особи притягуються до відповідальності, встановленої законом.

Також ВС зазначив, що неповага до суду полягає у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а так само вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил. Цей перелік діянь не є вичерпним та може бути розширеним зважаючи на конкретну ситуацію та обставини, що їй передували.

Перевіривши матеріали провадження з прослуховуванням аудіо та відео записів зафіксованих на технічному носії інформації, ВС встановив, що у судовому засіданні, чоловік не підкорявся розпорядженням головуючого судді, не реагував на зауваження, відмовлявся встати при дачі пояснень, розмовляв без дозволу судді, ставив запитання судді, перешкоджав судді вести судове засідання, після зауваження судді та попередження про відповідальність за неповагу до суду продовжив порушувати порядок.

 ВС підкреслив, що така поведінка особи у судовому засіданні відповідає диспозиції адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 185-3 КУпАП.

Крім того, ВС відзначив, що посилання в сказі, на те, що подавати пояснення стоячи на місці перешкоджала травма попереку, в цілому не спростовують висновків суду про його винуватість у прояві неповаги до суду, оскільки його притягнуто до адміністративної відповідальності з урахуванням і інших вищезазначених обставин.

Верховний Суд залишив постанову Донецького апеляційного суду без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд роз’яснив, що є зловживання правом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси