Мінагрополітики береться за відновлення гідротехнічної меліорації земель

14:00, 9 марта 2021
Без державної допомоги відновити систему меліорації в Україні не вийде.
Мінагрополітики береться за відновлення гідротехнічної меліорації земель
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів парламентського аграрного комітету зареєструвала у Верховній Раді проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель (реєстр. № 5202). Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив аграрний міністр Роман Лещенко.

«Законопроект №5202 стане новим поштовхом у розвитку зрошення в Україні. Ключовим він є для аграріїв Півдня України, які вже другий рік поспіль страждають від посухи», - написав міністр.

Поки не оприлюднений текст законопроекту, Роман Лещенко також назвав основні позиції законопроекту:

  • встановить чіткі правила, що дозволяють інвестувати у розвиток та модернізацію меліоративної інфраструктури;
  • підвищить ефективність використання меліоративних систем;
  • дозволить збільшити площі, на яких застосовується полив.

Слова міністра доповнила Всеукраїнська аграрна рада (ВАР), спеціалістів якої також залучали до розробки даного законодавчого акту.

«Законопроект передбачає створення організацій водокористувачів (ОВК), які зможуть брати на свій баланс об’єкти меліоративної системи нижнього рівня, що перебувають у державній або комунальній власності, чи є без господаря. На ОВК покладається обов’язок їх утримання та модернізації, забезпечення водокористувачів водою для зрошення полів. Після створення ОВК аграрії зможуть як самостійно інвестувати у зрошувальну систему, так і залучати інвестиції» - зазначено на офіційній сторінці ВАР.

Як вже повідомляв голова Мінагрополітики, за роки незалежності мережа зрошення по Україні зменшилась у 4 рази, а застарілі водонасосні станції вже у 2,5 рази споживають більше енергії ніж виробляють води.

Відновлення гідротехнічної меліорації земель потребує значних інвестицій, тому без державної допомоги впоратися з викликами можуть лише великі компанії, які мають доступ до дешевих ресурсів. Таким чином, вважає міністр, ухвалення законопроекту №5202 надасть механізм утримання та модернізації об’єктів меліоративної інфраструктури та сприятиме сталому розвитку сільського господарства, особливо на півдні України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва