У Раді зареєстрували законопроект, який передбачає звуження імунітету іноземних громадян

11:02, 22 марта 2021
Законодавців не влаштовує те, що осіб із дипломатичним імунітетом можна притягнути до відповідальності лише дипломатичним шляхом.
У Раді зареєстрували законопроект, який передбачає звуження імунітету іноземних громадян
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група з 9 народних депутатів, включно з головою правоохоронного комітету Денисом Монастирським, зареєстрували у парламенті законопроект №5250, який передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у частині притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які користуються дипломатичним імунітетом. Автори зазначають, що такі іноземці часто порушують ПДР, але їх не притягають до відповідальності. Для того, щоб виправити цю ситуацію, вони пропонують внести зміни до статті 16 КУпАП.

«Надані вказаним особам [права на керування транспортними засобами] та відсутність можливості притягнення їх до відповідальності призводять до нехтування ПДР. Такі порушення та безкарність не тільки негативно впливають на розвиток системи забезпечення безпеки дорожнього руху в України, а і є додатковим підґрунтям для збільшення потенційної кількості дорожньо-транспортних пригод на дорогах нашої держави, не уважного ставлення іноземними представниками до дорожньої обстановки та інших учасників дорожнього руху, а також – до інших негативних наслідків», – зазначено у пояснювальній записці.

На сьогоднішній день у статті 16 визначено, що питання відповідальності осіб, які мають імунітет, вирішується винятково дипломатичним шляхом. Інакше кажучи, щоб покарати посла чи навіть члена його родини за порушення Правил дорожнього руху, Україна має через дипломатичні канали узгодити це питання з країною, звідки походить цей посол. Натомість депутати пропонують викласти відповідне речення статті 16 у наступній редакції: «При вирішенні питань притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення, вчинені на території України іноземцями, які користуються імунітетом від адміністративної юрисдикції України, цей Кодекс застосовується в частині, що не суперечить міжнародним договорам, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України».

Таким чином, виходячи з обґрунтування авторів законопроекту, українські правоохоронці не будуть обмежені чинною редакцією статті, яка фактично «бетонує» дипломатичні шляхи в якості єдиного способу притягнення до адміністративної відповідальності за будь-які порушення, передбачені КУпАП. У пропонованій редакції дипломатичні шляхи будуть застосуватися лише у випадках, коли цього вимагають міжнародні договори. Крім того, депутати посилаються на «позитивний досвід» використання подібного підходу у вирішенні означених питань у США, Канаді, Великій Британії, Бельгії, Узбекистані та інших країнах.

П’ятеро з дев’яти авторів законопроекту – члени і голова комітету з питань правоохоронної діяльності, який розглядатиме цей проект і надаватиме рекомендації парламенту щодо голосування за нього. Тож, не виключено, що цей проект опиниться у порядку денному одного з прийдешніх пленарних засідань Верховної Ради.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, як Слуги пропонують збільшити повноваження РНБО під приводом боротьби з російською пропагандою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси