Коли захисник може бути залучений до участі у кримінальному провадженні

08:40, 29 марта 2021
Особа є вільною у своєму виборі щодо залучення захисника в кримінальному процесі у разі, коли учать останнього не є обов’язковою для реалізації та захисту таких прав.
Коли захисник може бути залучений до участі у кримінальному провадженні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Захисник може у будь-який момент бути залучений підозрюваним, обвинуваченим, їх законними представниками, а також іншими особами на прохання чи згоду підозрюваного, обвинуваченого до участі у кримінальному проваджені. Особа є вільною у своєму виборі щодо залучення захисника в кримінальному процесі у разі, коли учать останнього не є обов’язковою для реалізації та захисту таких прав.

На цьому наголосив Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у справі № 548/1190/18.

Обставини справи

Вироком місцевого суду чоловіка було визнано винним та засудженого за ч. 3 ст. 185 КК та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки.

Згідно з вироком його було визнано винуватим та засуджено за те, що він з метою вчинення крадіжки, приїхав до подвір’я домоволодіння, де через вікно житлового будинку незаконно проник до нього. Діючи умисно, повторно, з корисливих спонукань здійснив крадіжку з будинку.

Апеляційний суд залишив вирок суду першої інстанції – без змін.

Не погоджуючись із рішенням апеляційного суду, засуджений подав касаційну скаргу, зокрема, вважає, що під час апеляційного розгляду було порушено його право на захист, оскільки судом не взято до уваги заяву останнього про забезпечення його захисником.

Розглядаючи справу, Верховний Суд зазначив, у статті 20 КПК, що розкриває зміст забезпечення права на захист як загальної засади кримінального провадження, закріплено право підозрюваного, обвинуваченого, виправдного, засудженого на захист, яке полягає у наданні йому можливості надати усні або письмові пояснення з приводу підозри чи обвинувачення; право збирати і подавати докази; брати особисту участь у кримінальному провадженні; користуватись правовою допомогою захисника; реалізовувати інші процесуальні права, передбачені КПК.

На підставі положень ст. 48 КПК захисник може у будь-який момент бути залучений підозрюваним, обвинуваченим, їх законними представниками, а також іншими особами на прохання чи згоду підозрюваного, обвинуваченого до участі у кримінальному проваджені.

З аналізу вищенаведених норм випливає, що особа є вільною у своєму виборі щодо залучення захисника в кримінальному процесі у разі, коли учать останнього не є обов’язковою для реалізації та захисту таких прав.

ВС зазначив, виходячи з пред’явленого обвинувачення особі в цьому кримінальному провадженні, участь захисника не є обов’язковою.

Так, колегією суддів Верховного Суду встановлено, що у суді першої та апеляційної інстанцій засудженому роз'яснено його процесуальні права, зокрема право на захист. Зі звукозапису судового засідання також вбачається, що головуючий суддя неодноразово ставив питання щодо наявності в учасників судового засідання клопотань. Засуджений заявляв клопотання про часткове дослідження доказів апеляційним судом. У судових дебатах та останньому слові засуджений просив пом'якшити призначене йому судом першої інстанції покарання, не оспорюючи кваліфікацію своїх дій. У суді апеляційної інстанції засуджений не заявляв клопотань про призначання захисника за рахунок держави, що є його правом, або про відкладення розгляду кримінального провадження у зв'язку з необхідністю забезпечення його захисником та необхідністю участі останнього. Відповідно до матеріалів кримінальної справи заява засудженого про забезпечення його захисником від 28 квітня 2020 року надійшла до місцевого суду 5 червня 2020 року.

Верховний Суд залишив постанову апеляційного суду без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС нагадав, коли подаються докази понесених витрат на професійну правничу допомогу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси