Депутати подали до Ради проект про втрату чинності Постанови ВР про інавгурацію Зеленського

11:59, 30 марта 2021
Імовірніше за все, така ініціатива депутатів від ЄС безпосередньо пов’язана зі скасуванням Зеленським указів про призначення суддів КСУ.
Депутати подали до Ради проект про втрату чинності Постанови ВР про інавгурацію Зеленського
Джерело фото: ОП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Указ Володимира Зеленського від 27 березня, яким президент скасував указ про призначення на посади суддів КСУ Олександра Тупицького і Олександра Касмініна, знову повернув в інформаційний простір України вже дещо забуте словосполучення «конституційна криза». У мотиваційній частині указу зазначено, що його ухвалення здійснювалося з метою «забезпечення державної незалежності і національної безпеки, керуючись національними інтересами України».

Втім, далеко не всі поділяли таку точку зору. Так, користувачі соцмереж – зокрема і суддя КСУ у відставці Віктор Шишкін – доволі критично поставилися навіть до самої можливості скасування указу про призначення. А вже 29 березня на цей указ відреагувала група народних депутатів від Європейської солідарності, які зареєстрували у парламенті проект Постананови № 5314.

Тексту відповідного проекту на сайті Ради поки що немає, втім, основну суть можна зрозуміти із його назви: «Проект Постанови про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України від 16 травня 2019 року № 2721-VIII». Таким чином, депутати пропонують визнати такою, що втратила чинність, Постанову про проведення урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого складенню присяги Українському народові новообраним Президентом України – Постанову про проведення інавгурації Володимира Зеленського

Звісно, говорити про те, що втрата чинності цією Постановою означатиме неправомірність подальшого перебування Володимира Зеленського на посаді, не доводиться. Щонайменше через те, що цей документ втратить чинність вже після голосування парламенту, а тому на момент самої інавгурації він був дійсним. Втім, це все одно можна сприймати як певного роду тривожний дзвіночок, що Указ президента від 27 березня може стати поганим прецедентом у контексті подальших спроб боротьби з неугодними.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Володимир Зеленський пояснив ситуацію зі скасуванням указу про призначення суддями КСУ Тупицького та Касмініна.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді