ВС розповів про особливості набуття пенсії за вислугою років

08:13, 2 апреля 2021
Право на набуття пенсії за вислугою років пов’язане не лише з місцем роботи, а й із посадою, яку обіймає працівник.
ВС розповів про особливості набуття пенсії за вислугою років
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Право на набуття пенсії за вислугою років, передбаченої п. «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», пов’язане не лише з місцем роботи – закладом охорони здоров’я, а й із посадою, яку обіймає працівник.

На цьому наголосив, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі №120/4377/18-а.

Обставини справи

Суть справи полягала в тому, що позивач маючи загальний стаж роботи в закладах охорони здоров’я понад 30 років, звернулась до відповідача із заявою про призначення пенсії за вислугу років, як працівнику охорони здоров’я відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення». 

Однак, рішенням Гайсинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області позивачу відмовлено у призначення пенсії у зв'язку із відсутністю спеціального стажу.

У період роботи з 17.05.1989 по 01.07.1992 на посаді медсестри медпрофілакторію колгоспу не зараховано до спеціального стажу, що дає право за вислугу років із мотивів, що колгосп не є закладом охорони здоров’я.

Тож вважаючи зазначене рішення відповідача незаконним, вона звернулась до суду.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції, з позицією якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив із того, що позивачем не надано належних доказів, зокрема копій статутів медпрофілакторію колгоспу, які б підтверджували, що вказане підприємство було і є належною медичною установою і відповідає вимогам, зазначеним у Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909 (Перелік № 909).

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслили, що відповідно до п. «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за вислугу років мають: працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення незалежно від віку за наявності спеціального стажу роботи за переліком, що затверджуються у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, станом на 1 квітня 2015 року не менше 25 років та після цієї дати з 1 квітня 2015 року по 31 березня 2016 року - не менше 25 років 6 місяців, з 1 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року не менше 26 років.

Також ВС зазначив, що до досягнення 55-річного віку, право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, які в період до 1 січня 2016 року мали вислугу років на відповідних посадах не менше 25 років 6 місяців.

Так, відповідачем не заперечувалось, що у разі зарахування до пільгового стажу позивача її роботи з 17.05. 1989 по 1. 07. 1992 медсестри медпрофілакторію колгоспу, вона матиме право на призначення пенсії відповідно до п. «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

ВС відзначив, що за змістом розділу 2 Переліку № 909 до закладів і установ охорони здоров'я відносяться лікарняні заклади, лікувально-профілактичні заклади особливого типу, лікувально-трудові профілакторії, амбулаторно-поліклінічні заклади, заклади швидкої та невідкладної медичної допомоги, заклади переливання крові, заклади охорони материнства і дитинства, санаторно-курортні заклади, санаторно-епідеміологічні заклади, діагностичні центри, аптеки, аптечні кіоски, аптечні магазини, контрольно-аналітичні лабораторії, медико-соціальні експертні комісії, бюро судово-медичної експертизи, медичні відділи протезних підприємств.

Суди зазначили, що позивачем не надано належних доказів, зокрема копій статутів медпрофілакторію колгоспу, які б підтверджували, що вказане підприємство було і є належною медичною установою і відповідає вимогам, зазначеним у Переліку № 909.

Однак, ВС вважає такий висновок судів помилковим, з огляду на таке. Колегія суддів зазначила, що відсутність у Переліку № 909 чіткого зазначення «медичний профілакторій у колгоспі» не нівелює характер виконуваної позивачкою роботи на посаді медичної сестри, тобто, виконання таких робіт, з якими законодавство пов'язує право особи на зарахування до спеціального стажу роботу, що надає право на пенсію за вислугу років.

Право на набуття пенсії за вислугою років, передбаченої п. «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», пов’язане не лише з місцем роботи – закладом охорони здоров’я, а й із посадою, яку обіймає працівник – лікарі та середній медичний персонал. У випадку, що розглядається – медична сестра профілакторію.

Крім того, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 1.06.1984 № 621 «Про затвердження положення про медичний профілакторій» (був чинний на момент роботи позивача з 17.05.1989 по 01.07.1992) медичний профілакторій це спеціально облаштоване приміщення, яке надається колгоспами з метою максимального наближення фізіотерапевтичної медичної допомоги дояркам, тваринникам і механізаторам сільського господарства. Медичні профілакторії організовується в складі центральних районних лікарень, районних лікарень, дільничних лікарень, амбулаторій або фельдшерсько-акушерських пунктів, залежно від особливостей місцевості. Відповідальність за діяльність медичних профілакторіїв несуть головні лікарі установ (завідуючі фельдшерсько-акушерськими пунктами), у складі яких вони організовуються. Заклади охорони здоров'я призначають на посади медичних сестер медичного профілакторію осіб, які мають середню медичну освіту (фельдшера, акушера, медичної сестри), які пройшли спеціальну підготовку.

Судді ВС наголосили, що таке визначення мед профілакторію свідчить про те, що працівники таких профілакторіїв – медсестри, очевидно, є працівниками охорони здоров’я. Таким чином, Верховний Суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи можна звільнити працівника, якщо він досяг пенсійного віку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки