Конкурс на посаду директора ДБР розблокують, але проведуть без іноземців

18:59, 1 апреля 2021
Комітет рекомендував ухвалити законопроект, який встановлює строки конкурсу на посаду директора ДБР.
Конкурс на посаду директора ДБР розблокують, але проведуть без іноземців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань правоохоронної діяльності на засіданні 31.03.2021 рекомендував Верховній Раді прийняти в першому читанні за основу проект Закону «Про внесення змін до статті 11 Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо розблокування діяльності комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань» (реєстр. № 5117).

 Законопроектом пропонується внести зміни до частини 3 статті 11 Закон України «Про Державне бюро розслідувань» та повернути право КМУ без міжнародних організацій визначати три кандидатури до складу конкурсної комісії з проведення відбору кандидатів на посаду Директора ДБР.

Крім того, у Прикінцевих та перехідних положеннях пропонується встановити чіткі строки проведення конкурсу на посаду Директора Державного бюро розслідувань.

Кабінету Міністрів України запропоновано у 30-денний строк з дня набрання чинності цим Законом визначити своїх представників до Конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань.

Конкурсній комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань необхідно буде у 60-денний строк із дня формування її персонального складу провести конкурс на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань у порядку, визначеному Законом України «Про Державне бюро розслідувань».

ГНЕУ вкотре нагадало що залучення іноземців до призначення керівника державного органу, який має досить широкі повноваження у сфері розслідування кримінальних правопорушень, вчинених Президентом України, повноваження якого припинено, Прем’єр-міністром України, членом Кабінету Міністрів України, вчинених службовими особами Національного антикорупційного бюро України, заступником Генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури або іншими прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури тощо, а також військових злочинів з правом доступу до всіх інформаційних ресурсів та автоматизованих систем України, є неприйнятним.

Це не відповідає ідеям створення незалежного та безстороннього органу, який спроможний піклуватись про охорону національної безпеки нашої держави від злочинних посягань та створює реальну загрозу її суверенітету, а також порушує принцип невтручання у внутрішні справи.

Раніше Рада ухвалила в першому читанні законопроект про зміни до процедури обрання запобіжних заходів та внесення застави.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України