Як депутати пропонують зробити вітрові електростанції справді екологічними – законопроект

08:24, 12 апреля 2021
Електростанції, що не відповідатимуть визначеним вимогам, будуть просто відключати від електромережі.
Як депутати пропонують зробити вітрові електростанції справді екологічними – законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Протягом останніх років у світі ведеться все більше розмов щодо переходу виробництва електроенергії на альтернативні та відновлювальні джерела. Їхнє використання стає більш популярним і в Україні. Зокрема, у 2019 році пікова потужність вітрових електростанцій (ВЕС) збільшилася більш ніж удвічі, порівняно з 2018 роком.

Проте подібні, здавалося б «екологічні», способи виробництва електроенергії також завдають шкоду довкіллю, але в інший спосіб – ВЕС є причиною загибелі багатьох птахів та кажанів. Проте група народних депутатів зі Слуги Народу, Голосу та ОПЗЖ зареєстрували у парламенті законопроект, яким пропонують свій спосіб, як захистити довкілля і не демонтувати «вітряки».

Отже, автори законопроекту №5342 у пояснювальній записці пишуть, що проблема впливу ВЕС на природу є доволі серйозною. Так, проведене у США дослідження показало, що від вітрових турбін щороку гине близько 150 000 птахів і 600 000 кажанів. Дані з Центральної Європи ж свідчать, що на один вироблений мегават енергії гине 10 кажанів.

Щоб нівелювати відповідну шкоду, депутати пропонують запровадити обов’язок операторів ВЕС встановлювати спеціальні пристрої: радіолокаційні системи, що уповільнюють або зупиняють рух лопатей вітрових електроустановок у разі наближення птахів, та ультразвукові системи відлякування для кажанів. Заборону використовувати ВЕС без відповідних пристроїв пропонують передбачити у законах «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про тваринний світ» та «Про альтернативні джерела енергії». До останнього також пропонується внести ще декілька інших змін:

  • ВЕС буде заборонено розміщувати на шляхах міграції птахів, а також на відстані менше 500 метрів від лісонасаджень і житлових приміщень;
  • Технічний регламент згаданих вище пристроїв буде затверджувати уряд.

Також у прикінцевих положеннях цього закону з’явиться положення, яким до 1 січня 2024 року буде запроваджено «перехідний період». До цього часу оператори і власники усіх існуючих ВЕС будуть зобов’язані обладнати їх відлякуючими та радіолокаційними пристроями – інакше з 2024 року їх у примусовому порядку від’єднуватимуть від електромережі, а побудовані без цих пристроїв ВЕС не будуть вводити в експлуатацію.

Окремо варто відзначити, що у прикінцевих положеннях самого законопроекту зазначено, що він набирає чинності із дня опублікування. Через це може утворитися певного роду неузгодженість, адже зміни до закону «Про альтернативні джерела енергії» фактично почнуть застосовуватися з 2024 року, а зміни до інших двох законів – після публікації документу. Таким чином, профільний закон ще дозволятиме експлуатацію ВЕС без встановлення додаткових пристроїв, а закони про захист тварин – заборонятимуть. Утім, депутати зможуть усунути ці неузгодженості під час підготовки законопроекту до другого читання.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про законопроект, яким депутати пропонують боротися із дискримінацією за ознакою вакцинації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду