Профільний комітет підтримав обмеження розміру зарплат чиновників

18:35, 12 апреля 2021
Пропонується, аби максимальний розмір місячної заробітної плати не міг перевищувати п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.
Профільний комітет підтримав обмеження розміру зарплат чиновників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав на своєму засіданні включення до порядку денного Верховної Ради законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення розміру заробітної плати посадовим особам органів державної влади, місцевого самоврядування та державних підприємств (р.№ 3034, н.д. Кулініч О., Бабенко М. та інші).

Законопроектом пропонується обмежити розмір заробітної плати керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, що фінансуються чи дотуються з бюджету. Максимальний розмір місячної заробітної плати не може перевищувати п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат, крім тих місяців, у яких виплачується допомога для оздоровлення та надається оплачувана відпустка. При цьому, така допомога не може перевищувати розмір заробітної плати.

Альтернативний законопроект про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо встановлення обмежень розміру заробітної плати керівництва органів державної влади та державних підприємств (р.№ 3034-1, н.д. Королевська Н. та інші) рекомендували відхилити

Також депутати рекомендували включити до порядку денного і створити робочу групу на основі підкомітету для напрацювання висновку стосовно законопроектів про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності (р.№ 5054, Кабінет Міністрів України) та альтернативного про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо регулювання деяких питань трудових відносин (р.№ 5054-1, н.д. Третьякова Г.М.).

Проектом акта пропонується: визначити на законодавчому рівні поняття трудових відносин та ознаки наявності трудових відносин, встановити принцип презумпції наявності трудових відносин; визначити у КЗпП правонаступництво у трудових відносинах, процедуру інформування працівників та їх представників про дату та причини такого правонаступництва; ввести у КЗпП термін "роботодавець", під яким розуміється власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган (особа) чи фізична особа, які в межах трудових відносин використовують найману працю.

Комітет також рекомендував схвалити за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості (р. № 5161, Кабінет Міністрів України). За основу. Пропонується доповнити Кодекс законів про працю статтею 21-1, щоб запровадити нову особливу форму трудового договору, а саме: трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Відповідно до умов такого договору його сторони, за домовленістю, можуть визначати необхідність та час залучення працівника до роботи, її обсяг та режим виконання. При цьому оплата праці буде відбуватися виключно за фактично виконану роботу.

Водночас працівник, який працює за трудовим договором із нефіксованим робочим часом, зможе більш вільно планувати свою роботу, не прив'язуючись до одного роботодавця та робочого графіку підприємства, планувати свою діяльність залежно від поставлених йому завдань.

Автори законопроекту обіцяють, що працівник отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю, зокрема щодо належного режиму роботи, часу відпочинку, порядку прийняття на роботу та звільнення з неї, виплати заробітної плати.

Крім того, законопроектом передбачена гарантована мінімальна кількість оплачуваних годин на місяць.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати зареєстрували законопроект, який надає право працівникам ДБР носити зброю та зберігати наркотики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва