Депутати пропонують змінити коло осіб, які можуть обирати ректора вишу

13:45, 16 апреля 2021
Згідно з чинним законодавством частина осіб, пов’язаних із вишами, позбавлена права впливати на обрання ректора.
Депутати пропонують змінити коло осіб, які можуть обирати ректора вишу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів, серед яких Любов Шпак, Лариса Білозір та інші, внесли до парламенту законопроект №5374 про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо забезпечення прав здобувачiв вищої освіти брати участь в управлінні закладом вищої освіти. У пояснювальній записці автори пишуть, що метою законопроекту є законодавче забезпечення права всіх здобувачів вищої освіти брати участь в управлiннi закладом вищої освіти.

Новації

Відповідно до статті 36 Закону України «Про вищу освіту», за рішенням вченої ради до її складу можуть входити також представники організацій роботодавців. При цьому не менш як 75% складу вченої ради повинні становити наукові, науково-педагогічні працівники закладу вищої освіти (ЗВО) і не менш як 10 % - виборні представники з числа здобувачів вищої освіти. Згідно зі статтею 42 цього ж закону, брати участь у виборах керівника ЗВО мають право виборні представники з числа студентів (курсантів), які обираються студентами (курсантами) шляхом прямих таємних виборів.

Проте автори зазначають, що законодавством не враховано тієї обставини, що відповідно до статті 61 Закону України «Про вищу освіту», здобувачами вищої освіти є:

1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

2) курсант - особа, яка в установленому порядку зарахована до вищого військового навчального закладу (закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання), військового інституту як підрозділу закладу вищої освіти і навчається з метою здобуття вищої освіти за певним ступенем та якій присвоєно військове звання рядового, сержантського і старшинського складу або спеціальне звання рядового, молодшого начальницького складу або таке звання вона мала під час вступу на навчання. Статус курсанта може надаватися окремим категоріям осіб, які навчаються у невійськових закладах вищої освіти, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно особа, яка в установленому порядку зарахована до вищого військового навчального закладу (ЗВО зі специфічними умовами навчання) має статус слухача такого закладу;

3) аспірант - особа, зарахована до ЗВО (наукової установи) для здобуття ступеня доктора філософії/доктора мистецтва;

4) ад’юнкт - особа, зарахована до вищого військового навчального закладу (закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання) для здобуття ступеня доктора філософії;

5) докторант - особа, зарахована або прикріплена до ЗВО (наукової установи) для здобуття ступеня доктора наук;

6) асистент-стажист - особа, яка має вищу освіту ступеня магістра, навчається в асистентурі-стажуванні ЗВО за мистецькими спеціальностями з метою вдосконалення творчої майстерності.

Тобто, станом на сьогодні чинні положення Закону України «Про вищу освіту» зазначають лише про студентів (курсантів).

Відповідно, законопроектом передбачається внесення змін статей 36, 39, 42 Закону України «Про вищу освіту», де замість курсантів (студентів) прописати здобувачів вищої освіти.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що профільний комітет Ради затвердив Концепцію реформи юридичної освіти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва