Реструктуризація валютних кредитів: що робити судам з виданими виконавчими документами

16:18, 23 апреля 2021
Боржники за реструктуризованими кредитами отримали право вимагати закінчення виконавчого провадження.
Реструктуризація валютних кредитів: що робити судам з виданими виконавчими документами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський 21.04.2021 року підписав нещодавно ухвалений Верховною Радою Закон про внесення змін до розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про споживче кредитування» (щодо кредитів, наданих в іноземній валюті). Законопроект був зареєстрований під № 4475 від 09.12.2020.

Внесені доповнення до Закону України «Про споживче кредитування» з тим, щоб:

- провести обов’язкову реструктуризацію кредитів на підставі закону (а не на підставі договору про реструктуризацію), умови реструктуризації визначити законом (а не договором);

- за наслідками реструктуризації перерахувати усі грошові зобов’язання у гривні (без прив’язки до іноземної валюти) за офіційним курсом, встановленим Національним банком України на день реструктуризації;

- списати неустойку (штрафи, пеню);

- конвертувати валюту кредиту у гривню за середнім курсом між тим, який був на момент видачі кредиту, та тим, який буде на момент реструктуризації.

Ухвалений закон також на 5 місяців продовжує дію Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті». З них 3 місяці – це термін подання позичальником заяви про реструктуризацію. Ще 2 місяці – термін, який надається кредитору для проведення ним усіх необхідних обчислень після отримання заяви від позичальника.

Відповідно до прикінцевих та перехідних положень вищезазначеного Закону, проведення реструктуризації зобов’язань, передбачених договором, є підставою для визнання судом відповідно до статті 432 Цивільного процесуального кодексу України таким, що не підлягає виконанню, виконавчого документа, виданого для звернення до виконання рішення суду (ухваленого до дня проведення такої реструктуризації), яким передбачено стягнення грошових коштів та/або звернення стягнення на нерухоме майно.

У разі визнання судом з цих підстав зазначеного виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню, та в разі подання нової позовної заяви стороною справи, в якій було ухвалено рішення про визнання зазначеного виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню, таке рішення суду не може бути підставою для відмови у відкритті провадження у справі відповідно до пункту 2 частини першої статті 186 Цивільного процесуального кодексу України.

Раніше «Судово-юридична газета» розбиралася, що законопроект про конституційну процедуру змінює в процесуальних кодексах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва