КАС ВС відмовив у скасуванні санкцій, які застосовані до заблокованих в Україні телеканалів

12:07, 27 апреля 2021
Повідомлення про відмову у позові про скасування санкцій оприлюднено на сайті Верховного Суду.
КАС ВС відмовив у скасуванні санкцій, які застосовані до заблокованих в Україні телеканалів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 квітня КАС ВС завершив розгляд справи № 9901/22/21 за позовом громадянина, який оскаржив та вимагав визнати протиправним і частково скасувати Указ Президента України № 43/2021 від 02 лютого 2021 року «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» в частині застосування цих санкцій до ТОВ «НОВИНИ 24 ГОДИНИ», ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ», ТОВ «Телерадіокомпанія "Нові комунікації"».

Третьою особою, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору на стороні відповідача, виступала Рада національної безпеки і оборони України.

Позовні вимоги були обґрунтовані тим, що спірний Указ Президента України №43/2021 від 02 лютого 2021 року порушує право позивача як споживача аудіовізуальної інформації через припинення мовлення телевізійних каналів «NewsOne», «Zik», «112». (Ці телеканали пов’язують із нардепом Віктором Медведчуком, а їх кінцевим бенефіціарним власником є інший нардеп Тарас Козак).

Зокрема, позивач, із посиланням на статтю 7 Закону України «Про інформацію» від 2 жовтня 1992 року № 2657-XII та статтю 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року, зазначає, що вказаними нормативно-правовими актами йому гарантовано право на отримання інформації, яке включає в себе, в тому числі, право на отримання аудіовізуальної інформації через телекомунікаційну мережу загального користування та свободу вибору форм і джерел одержання такої інформації.

Первісно, Верховний Суд залишив позовну заяву без руху, оскільки позивач у своїй позовній заяві не конкретизував, яку саме інформацію він бажає отримувати, в чому полягає її унікальність та специфічність, а також не обґрунтував неможливість отримання такої інформації з альтернативних джерел та за допомогою альтернативних способів трансляції, зокрема, через мережу Інтернет.

Саме лише посилання позивача на порушення права на інформацію без конкретизації реальних фактів такого порушення його індивідуально визначених прав та негативних наслідків, спричинених Указом Президента України №43/2021 від 02 лютого 2021 року, не може вважатися дотриманням вимог частини п'ятої статті 160 КАС України.

Але потім провадження у справі все ж відкрили. Згодом КАС ВС відмовив також у витребуванні доказів та залученні третіх осіб до справи.

Згодом, на сайті Верховного Суду з’явилося повідомлення, що суд у задоволенні позовних вимог відмовив повністю. Проте повний текст постанови суду буде виготовлено протягом п’яти днів.

На цьому епопея з оскарженням санкцій не завершується, оскільки судове рішення може бути оскаржено до Великої Палати Верховного Суду.

Раніше КАС ВС назвав чотири умови для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді