Чи винесуть органи влади за межі Києва: новації від Кабміну

13:15, 28 апреля 2021
Урядовці доопрацювали законопроект, який передбачає, що Кабмін може ухвалювати рішення про визначення місцезнаходження органів влади.
Чи винесуть органи влади за межі Києва: новації від Кабміну
Джерело фото: kmu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Кабінету міністрів України оприлюднили проект закону про внесення змін до законів України «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про Кабінет Міністрів України», який розроблений Кабінетом Міністрів України і дозволяє переносити органи влади.

Новації

У законопроекті пропонується прописати, що місцезнаходженням міністерств та інших органів виконавчої влади є Київ. При цьому Кабмін може ухвалювати рішення про визначення іншого місцезнаходження органів влади.

Актами Кабміну про реорганізацію органу влади визначаються правонаступники органу, до якого переходять права та обов’язки.

У законопроекті прописано, що апарат міністерства складається з директоратів та секретаріату. У структурі апарату можуть утворюватися департаменти та інші підрозділи. Структуру апарату затверджує міністр. Для вирішення завдань, яким займаються міністерства, можуть створюватися консультативні та дорадчі органи.

Кабмін окремим актом визначає граничну кількість заступників керівників центральних органів виконавчої влади. 

У законопроекті прописано, що кандидат на посаду прем’єр-міністра виступає на пленарному засіданні Верховної Ради з викладом основних тез майбутньої програми діяльності уряду та відповідає на запитання депутатів.

У законопроекті прописано і про роботу урядових комітетів. Вони є робочими колегіальними органами для забезпечення ефективної реалізації повноважень Кабміну. Перелік та їх посадовий склад визначає уряд.

У проекті зазначено, що проекти актів Кабміну можуть вноситися Прем’єр-міністром, Першим віцепрем’єр-міністром, віцепрем’єр-міністрами та міністрами, які не очолюють міністерства. Такі проекти може готувати Секретаріат Кабміну. При цьому Секретаріат до всіх описаних функцій також може отримати повноваження на контроль виконання актів законодавства та доручень прем’єра, забезпечує експертизу поданих до Кабміну актів тощо.

Відзначимо, це вже не вперше даний законопроект подається до Кабміну. Раніше міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов повідомляв, що даний законопроект відправляли на доопрацювання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва