Мар’яна Безугла розповіла, як буде проводитися переатестація в СБУ

10:00, 3 мая 2021
СБУ переатестують, проте зарплату істотно підвищать.
Мар’яна Безугла розповіла, як буде проводитися переатестація в СБУ
Джерело фото: unian.net
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Концепцію проведення переатестації Служби Безпеки України оприлюднила в соцмережах народний депутат Мар'яна Безугла. Текст оприлюднено для громадського обговорення.

Концепція складається з 13 пунктів, нею пропонується наступне.

  1. Військовослужбовці та державні службовці Служби безпеки України, які займають керівні посади (або посад по посаді керівного рівня), можуть бути переведені на службу (роботу) у Службі безпеки України із присвоєнням спеціального звання лише у разі успішного проходження ними атестації.
  1. Співробітники оперативного складу, які не займають керівних посад (або посад по посаді керівного рівня), з 1 січня 2022 року переводяться за їх згодою на рівнозначні посади у Службі безпеки України із присвоєнням їм спеціальних звань.
  1. За військовослужбовцями та державними службовцями Служби безпеки України, а також працівниками, які уклали трудовий договір зі Службою безпеки України, посади яких скорочуються, зберігається відповідний правовий статус, який вони мали при реалізації функцій Служби безпеки України до дня їх звільнення або переведення на службу (роботу) у Службі безпеки України.

На зазначений період оплата праці (грошове забезпечення) військовослужбовців та державних службовців Служби безпеки України, а також працівників, які уклали трудовий договір зі Службою безпеки України, здійснюється відповідно до постанов Кабінету Міністрів України, які встановлюють оплату праці військовослужбовців (працівників) за умовами та розмірами, передбаченими до набрання чинності цим Законом.

  1. Виплата грошового забезпечення співробітникам Служби безпеки України у разі успішного проходження ними атестації та/або присвоєння їм спеціальних звань Служби безпеки України здійснюється виходячи з посадових окладів за посадами.
  1. Атестація проводиться атестаційними комісіями, до яких входять представники розвідувального співтовариства України та комітету Верховної Ради України, до предмета відання якого віднесено питання забезпечення контрольних функцій Верховної Ради України за діяльністю органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, правоохоронних органів спеціального призначення та розвідувальних органів, згідно з Порядком проходження військовослужбовцями (працівниками) Служби безпеки України атестації, який затверджується Президентом України.
  1. Предметом атестації є оцінка:

- професійної компетенції військовослужбовця (працівника) Служби безпеки України;

- професійної етики та доброчесності військовослужбовця (працівника) Служби безпеки України.

  1. Графік проходження військовослужбовцями (працівниками) Служби безпеки України атестації встановлює відповідна атестаційна комісія.
  1. Атестація проводиться у присутності військовослужбовця (працівника) Служби безпеки України, який проходить атестацію.
  1. Атестаційні комісії вправі отримувати в усіх органах прокуратури, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, Національному агентстві з питань запобігання корупції, інших органах державної влади будь-яку необхідну для цілей атестації інформацію про військовослужбовця (працівника) Служби безпеки України.
  2. Фізичні та юридичні особи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування мають право подавати до відповідної кадрової комісії відомості, які можуть свідчити про невідповідність військовослужбовця (працівника) Служби безпеки України критеріям компетентності, професійної етики та доброчесності.
  3. Атестаційні комісії за результатами атестації військовослужбовців (працівників) Служби безпеки України ухвалюють одне із таких рішень:

- рішення про успішне проходження військовослужбовцем (працівником) Служби безпеки України атестації

- або рішення про неуспішне проходження військовослужбовцем (працівником) Служби безпеки України атестації.

      12. Атестаційні комісії за результатами атестації подають Голові Служби безпеки України інформацію щодо військовослужбовців (працівників) Служби безпеки України, які успішно пройшли атестацію, а також щодо військовослужбовців (працівників) Служби безпеки України, які неуспішно пройшли атестацію.

      13. Повторне проходження одним і тим самим військовослужбовцем (працівником) Служби безпеки України атестації або одного з її етапів забороняється.

Оскільки Концепція має посилання на неназваний закон, то є підстави вважати, що після обговорення на підставі його результатів буде напрацьований законопроект.

Крім того, Мар'яна Безугла пропонує встановити мінімальну заробітну плату для оперуповноважених СБУ в розмірі 40000 грн, а середню в розмірі - 70000 грн. Для тих, хто є держслужбовцем пропонується встановити коефіцієнт 1,2. Але для цього потрібно буле пройти переатестацію, в іншому випадку залишаться старі умови до завершення строку дії контракту.

Раніше розповідалося про те, що Рада змінить порядок надсилання судових викликів та рішень особам, що мешкають за кордоном.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде