Депутати пропонують змінити соціальні гарантії для чорнобильців

15:35, 5 мая 2021
У Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується переглянути законодавство про соціальний захист чорнобильців.
Депутати пропонують змінити соціальні гарантії для чорнобильців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради опублікували текст законопроекту № 5444 про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо державних гарантій реалізації конституційних прав на охорону життя, здоров'я та соціальний захист, громадянами України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У пояснювальній записці автор Сергій Кузьміних зазначено, що метою законопроекту є відновлення державних гарантій для громадян України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Новації

Автор пропонує:

Визначити категорій зон радіоактивно забруднених територій. Залежно від ландшафтних та геохімічних особливостей ґрунтів та міри забруднення тощо:

       1) зона відчуження - це територія, з якої проведено евакуацію населення в 1986 році;

       2) зона безумовного (обов'язкового) відселення - це територія, що зазнала інтенсивного забруднення довгоживучими радіонуклідами тощо;

       3) зона гарантованого добровільного відселення - це територія з щільністю забруднення грунту понад доаварійний рівень ізотопами цезію від 5,0 до 15,0 Кі/кв. км, або стронцію від 0,15 до 3,0 Кі/кв. км, або плутонію від 0,01 до 0,1 Кі/кв. км, де розрахункова ефективна еквівалентна доза опромінення людини з урахуванням коефіцієнтів міграції радіонуклідів у рослини та інших факторів може перевищити 1,0 мЗв (0,1 бер) за рік понад дозу, яку вона одержувала у доаварійний період;

       4) зона посиленого радіоекологічного контролю - це територія з щільністю забруднення грунту понад доаварійний рівень ізотопами цезію від 1,0 до 5,0 Кі/кв. км, або стронцію від 0,02 до 0,15 Кі/кв. км, або плутонію від 0,005 до 0,01 Кі/кв. км за умови, що розрахункова ефективна еквівалентна доза опромінення людини з урахуванням коефіцієнтів міграції радіонуклідів у рослини та інших факторів перевищує 0,5 мЗв (0,05 бер) за рік понад дозу, яку вона одержувала у доаварійний період.

Межі цих зон установлюються та переглядаються Кабінетом Міністрів України на основі експертних висновків Національної академії наук України, центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сферах охорони здоров'я, управління зоною відчуження та зоною безумовного (обов'язкового) відселення, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, охорони навколишнього природного середовища, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі, за поданням обласних рад і затверджуються Верховною Радою.

Автор пропонує також вирішити соціальні проблеми чорнобильців:

Їм надається першочергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок чи одержання за їх бажанням грошової компенсації у розмірі середньої вартості путівки в Україні.

Надається повне державне забезпечення дітей до вступу їх до школи (не старше 8 років) шляхом безплатного виховання (утримання) їх у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах і надання щомісячної грошової допомоги, розмір якої визначається урядом;

Також надається безоплатний проїзд у межах України на всіх видах транспорту (крім таксі) дитині та особі, яка супроводжує хвору дитину до місця лікування (реабілітації), оздоровлення та назад (за направленням медичних закладів), з правом позачергового придбання квитків.

Містить законопроект і дуже дивні норми про дітей. Зокрема гарантується щомісячна виплата 50 % мінімальної заробітної плати незалежно від інших виплат на кожну дитину шкільного віку, яка евакуйована із зони відчуження або народилася після 26 квітня 1986 року від батька, який на час настання вагітності матері, має підстави належати до категорії 1 або 2, або матері, яка на час настання вагітності або під час вагітності має підстави належати до категорії 1 або 2, а також на кожну дитину, яка проживала у зоні безумовного (обов'язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення;

Надається також щомісячна виплата мінімальної заробітної плати сім'ям на кожну дитину шкільного віку, яка стала інвалідом або перебуває на диспансерному обліку по захворюванню внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітям шкільного віку, батьки яких стали інвалідами I або II групи чи померли внаслідок Чорнобильської катастрофи, замість виплати, передбаченої пунктом 6 цієї статті, якщо вказана дитина не перебуває на повному державному забезпеченні. Необхідність взяття дитини на такий диспансерний облік визначається лікарською консультаційною комісією;

Жінкам, які проживають на території радіоактивного забруднення, під час вагітності пропонується надавати путівки для оздоровлення у спеціалізованих оздоровчих закладах.

Сім'ї, що мають дітей віком від 7 до 16 років (учнів віком до 18 років), які проживають на територіях радіоактивного забруднення, допомога, передбачена чинним законодавством України, виплачуються у подвійному розмірі. 

Громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, пропонується виплачувати щомісячну грошову допомогу у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства в таких розмірах:

       - у зоні посиленого радіоекологічного контролю - 30 % від мінімальної заробітної плати;

       - у зоні гарантованого добровільного відселення - 40 % від мінімальної заробітної плати;

       - у зоні безумовного (обов'язкового) відселення - 50 % від мінімальної заробітної плати.

Громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, провадиться доплата в таких розмірах:

       - у зоні безумовного (обов'язкового) відселення - три мінімальні заробітні плати;

       - у зоні гарантованого добровільного відселення - дві мінімальні заробітні плати;

       - у зоні посиленого радіоекологічного контролю - одна мінімальна заробітна плата.

       Пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на цих територіях, і стипендії студентам, які там навчаються, підвищуються у розмірах, встановлених частиною першою цієї статті. Пенсіонерам, які працюють у зонах радіоактивного забруднення, оплата праці додатково підвищується на 25 % від розміру мінімальної заробітної плати.

Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1 та у зв'язку з втратою годувальника.

У всіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв'язок з Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими:

      для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році:

      по I групі інвалідності - 220 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

      по II групі інвалідності - 200 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

      по III групі інвалідності - 180 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

      для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1987 - 1990 роках та осіб, евакуйованих у 1986 році із зони відчуження:

      по I групі інвалідності - 160 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

      по II групі інвалідності - 150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

      по III групі інвалідності - 140 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

      для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:

      по I групі інвалідності - 130 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

      по II групі інвалідності - 120 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

      по III групі інвалідності - 110 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

      дітям-інвалідам - 70 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту схвалити законопроект, яким пропонується підвищити пенсії ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС першої, другої та третьої групи інвалідності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва