Комітет Третьякової досліджував два законопроекти про амністію

17:00, 11 мая 2021
Депутати вирішили вибір між законопроектами про амністію залишити на розсуд основного Комітету.
Комітет Третьякової досліджував два законопроекти про амністію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який очолює Галина Третьякова, рекомендував Комітету з питань правоохоронної діяльності (який очолює Денис Монастирський) підтримати хоча б один із двох законопроектів «Про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України»: № 5249 від 15.03.2021 (автор Юлія Яцик) та альтернативний 5249-1 від 16.03.2021 з такою ж назвою (автор Ігор Фріс).

Основний законопроект складається з сімнадцяти статей. Він визначає правові основи звільнення осіб від відбування покарання на підставі акту амністії, механізм взаємодії кримінально-виконавчої служби з органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Ним передбачається оголосити амністію і поширити її дію насамперед на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально: на неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей з інвалідністю, до осіб з інвалідністю першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, що досягли пенсійного віку, учасників бойових дій, тощо.

Основними критеріями для застосування амністії згідно з даним проектом є:

- незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання;

- об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання;

- значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

Законопроектом також визначено категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це насамперед особи, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).

Крім того, пропонується скоротити наполовину невідбуту частину покарання засудженим, які відбувають покарання у виді обмеження волі, та інші покарання, не пов’язані з позбавленням волі, за кримінальні проступки або злочини, що не є особливо тяжкими, які не підлягають звільненню від відбування покарання на підставі статей 1-6 цього Закону, а також звільнити з місць обмеження волі засуджених, невідбута частина покарання в яких на день набрання чинності цим Законом становить менше одного року.

Особи, на яких буде поширюватися дія Закону, можуть бути звільнені від відбування основного і додаткового покарання, призначеного судом, крім конфіскації майна, у частині вироку, що не була виконана на день набрання ним чинності.

Особам, засудженим до покарання (основного чи додаткового) у виді штрафу, сума штрафу, сплаченого ними до прийняття судом рішення про звільнення від відбування покарання у зв’язку з амністією, не повертається.

Раніше Рада відмовилася підтримувати законопроект про збір ДНК українців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей