ВС розповів про наслідки користування земельною ділянкою без належного оформлення

16:00, 25 мая 2021
Користування земельною ділянкою без належного оформлення: позиція ВС.
ВС розповів про наслідки користування земельною ділянкою без належного оформлення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Фактичний користувач земельною ділянкою, який без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав заплатити за користування нею, зобов’язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини 1 статті 1212 Цивільного кодексу України

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справі № 922/2378/20.

Обставини справи

У липні 2020 року Харківська міська рада (далі - Рада) звернулася до Господарського суду Харківської області з позовом про стягнення з Акціонерного товариства «Альфа-Банк» (далі - Банк) безпідставно збережених коштів у розмірі орендної плати в сумі 1235186,20 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що Банк, набувши право власності на об’єкти нерухомості, розташовані на земельній ділянці комунальної форми власності, належним чином не оформив та не зареєстрував речові права на цю земельну ділянку, в період з 1.01. 2020 по 30.06.2020 не вносив плату за користування нею, внаслідок чого зберіг у себе за рахунок Ради як власника земельної ділянки безпідставно набуте майно-грошові кошти у розмірі орендної плати.

Рішенням Господарського суду Харківської області, залишеним без змін постановою Східного апеляційного господарського суду, позов задоволено повністю.

У касаційній скарзі Банк просить скасувати рішення і постанову судів попередніх інстанцій, прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити повністю.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслили, що фактичний користувач земельною ділянкою, який без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав заплатити за користування нею, зобов’язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини 1 статті 1212 Цивільного кодексу України (наведену правову позицію викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 23.05.2018 у справі № 629/4628/16-ц).

Частиною 1 статті 93 ЗК України встановлено, що право оренди земельної ділянки – це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Землекористувачі також зобов’язані своєчасно сплачувати орендну плату.

Судами встановлено, що Банк, набувши у власність нерухоме майно, документально не оформив користування спірною земельною ділянкою у період з 01.01.2020 по 30.06.2020 та не уклав з Радою відповідного договору оренди земельної ділянки. Тобто у цей період відповідач використовував земельну ділянку без правовстановлюючих документів, оренду плату за договором не сплачував, хоча земельна ділянка використовувалась для розміщення об’єкта нерухомого майна.

З огляду на викладене відповідач як фактичний користувач земельної ділянки, що без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав заплатити за користування нею, зобов`язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини 1 статті 1212 ЦК України.

Таким чином, враховуючи предмет позову, а саме – стягнення з відповідача як фактичного користувача земельною ділянкою, що без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав заплатити власнику земельної ділянки за користування нею, колегія суддів погоджується з висновком судів попередніх інстанцій, що цей спір є приватно-правовим і Рада є належним позивачем, оскільки є власником земельної ділянки та має право отримувати плату за її використання.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої та апеляційної інстанції – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи можуть у адвоката вимагати документи, передані йому на зберігання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області