Застосування тюремного режиму, несумісного з психічним станом ув’язненого: позиція ЄСПЛ

08:50, 28 мая 2021
Заявник скаржився, що у в’язниці не отримував належної медичної допомоги для свого психічного захворювання.
Застосування тюремного режиму, несумісного з психічним станом ув’язненого: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив рішення по справі № 73731/17 Epure проти Румунії. Справа стосувалася умов утримання заявника під вартою протягом періоду з 6 грудня 2016 року до 16 червня 2019 року.

Обставини справи

Culiță Epure - румунський заявник. Народився у 1978 році і мешкає в спеціалізованій державній установі, що надає допомогу дорослим особам з інвалідністю в румунській комуні Мейкенешть. Заявник хворий на епілепсію і йому був поставлений діагноз «легка розумова відсталість».

У 2014 році він був засуджений до восьми років ув’язнення за зґвалтування. З 6 грудня 2016 року до 16 червня 2019 року до нього був застосований найсуворіший режим ув’язнення у в’язницях Фокшані, Галаці та Джурджу.

Апелюючи до статті  3 (Заборона нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження) Європейської Конвенції, він скаржився на те, що застосований до нього тюремний режим був несумісний з його психічним станом; що він не отримував належної медичної допомоги для свого психічного захворювання; йому не був наданий помічник для особистого догляду на постійній основі, як цього вимагав його стан здоров’я.

Розглянувши всі обставини справи, Суд констатував порушення статті 3 у зв’язку з нездатністю органів влади впровадити та забезпечити узгоджену та відповідну терапевтичну стратегію, здатну належним чином реагувати на медичні потреби заявника протягом періоду з 6 грудня 2016 року до його звільнення 16 червня 2019 року.

Справедлива сатисфакція: має бути відшкодовано моральну шкоду на суму 3000 євро.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді