Що зроблять з пільгами на проїзд: Кабмін розгляне надважливий законопроект

11:47, 9 июня 2021
В уряді вирішили питання пільг для окремих категорій громадян перекласти на місцеве самоврядування.
Що зроблять з пільгами на проїзд: Кабмін розгляне надважливий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет міністрів України розгляне законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг», який розроблено Міністерством соціальної політики на виконання доручення прем'єр-міністра України Шмигаля Д. А. від 27.04.2020 N 17463/0/1-20.

Метою проекту цього нормативного акта є врегулювання питання надання пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг окремим категоріям громадян у грошовій формі шляхом делегування органам місцевого самоврядування повноважень щодо визначення порядку надання і розмірів грошової компенсації. 

Змін зазнають наступні закони:

  • Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,
  • Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні,
  • Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років,
  • Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту,
  • Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист,
  • Про жертви нацистських переслідувань,
  • Про охорону дитинства,
  • Про транспорт,
  • Про автомобільний транспорт.

 Змінами передбачається, що пільги з оплати проїзду та інші надаються на підставі відповідних рішень органів місцевого самоврядування і виплачуються у визначеному ними порядку та розмірах у формі грошової компенсації.

Із законодавства приберуть норми про необхідність пред’явлення спеціальних посвідчень, довідок, електронних квитків для пільговиків.

Також приберуть повноваження Кабміну на встановлення порядку відшкодування збитків від безплатних перевезень пільгових категорій громадян, користування послугами зв’язку та оплати за встановлення квартирних телефонів. Ці питання планують передати у відання органів місцевого самоврядування.

Одночасно із Закону України «Про транспорт» тихесенько зникає цікава норма про те, що підприємства транспорту зобов’язані забезпечувати права на пільги громадян щодо користування транспортом.

Також із Закону України «Про автомобільний транспорт» зникає стаття 37 «Пільгові перевезення пасажирів автомобільним транспортом».

 Наводимо її у діючій редакції:

«Пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом.

Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Види та обсяги пільгових перевезень установлюються замовленням, у якому визначається порядок компенсації автомобільним перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування, збитків від цих перевезень».

Не буде також штрафу за безпідставну відмову від пільгового перевезення пасажира (стаття 60 Закону України «Про автомобільний транспорт» ).

 На думку Мінсоцполтики такі зміни сприятимуть адресності надання пільг виходячи зі спроможності місцевих бюджетів. Тож реалізація закону проводитиметься за рахунок коштів місцевих бюджетів.

 При цьому розробники законопроекту відкинули зауваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю та окремих громадських організацій.

Не підтримала законопроект і Громадська рада при Міністерстві соціальної політики. 

 Разом з тим враховано застереження Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування та Асоціації міст України щодо надання повноважень органам місцевого самоврядування самостійно приймати рішення про здійснення капітального ремонту жилих будинків (квартир) окремих категорій громадян.

 Чому урядовці взялися за це питання

 Ініціатор законопроекту пояснює надходження законопроекту наступним.

 Законодавством встановлено пільги з оплати проїзду та інші пільги окремим категоріям громадян (ветерани війни; ветерани військової служби, органів внутрішніх справ та інші; особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; жертви нацистських переслідувань; особи з інвалідністю; батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби; реабілітовані особи; діти з багатодітних сімей). 

 При цьому відповідно до статті 91 Бюджетного кодексу України видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд та інші передбачені законодавством пільги належать до видатків, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів. 

 Оскільки згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 N 1774-ІІІ пільги з оплати проїзду можуть надаватися в готівковій формі у розмірах та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України, необхідно передбачити в законах України, які встановлюють окремим категорій громадян, можливість надання їх у грошовій формі. 

 Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Денис Малюська придумав, як забезпечити адвокатів роботою.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки