У нас немає мети забезпечити гарний настрій стороні захисту чи стороні обвинувачення – секретар антикорупційної палати ККС ВС

11:26, 16 июня 2021
«Усі питання правозастосування поступово будуть вирішені не на користь тієї чи іншої сторони, а з точки зору приписів закону, матеріального і процесуального права. Це єдиний критерій, яким керується ККС ВС», - Герман Анісімов.
У нас немає мети забезпечити гарний настрій стороні захисту чи стороні обвинувачення – секретар антикорупційної палати ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду забезпечує єдність і сталість судової практики тільки процесуальними засобами, тобто ухвалюючи ті судові рішення, які передбачені КПК України. «Іншого шляху немає», – наголосив під час ІХ Міжнародного судово-правового форуму Герман Анісімов – секретар третьої судової палати ККС ВС, яка спеціалізується на розгляді кримінальних проваджень, зокрема щодо корупційних кримінальних правопорушень.

За його словами, згадана палата є невід’ємною складовою ККС ВС і завдяки її створенню забезпечена державна політика стосовно функціонування антикорупційної вертикалі. Третя судова палата є завершальною ланкою цієї структури, до складу якої входить Вищий антикорупційний суд та Апеляційна палата ВАКС.

Герман Анісімов також звернув увагу на необхідності врегулювання питання щодо сталості судової практики. Йдеться, зокрема, про велику кількість судових рішень, які ухвалені слідчими суддями та які переглянуті в апеляційному порядку. Нині не існує процесуального механізму врегулювання тієї судової практики, яка склалася в провадженнях, що не підлягають касаційному перегляду.

Водночас секретар палати розповів про ті дієві механізми, які забезпечують єдність і сталість судової практики, розглядаючи питання матеріального і процесуального права та питання, що мають принципово важливе значення для судової практики. Зокрема, йдеться про об’єднану палату ККС ВС, яка за час своєї діяльності врегулювала питання щодо кваліфікації кримінальних правопорушень: проти власності (ст. 187 КК України, яка стосується розбою), антикорупційної спрямованості (ст. 369-2 КК України, яка стосується зловживання впливом), призначення покарання (ст. 68, 70, 71, 75 КК України) тощо, а також питання застосування процесуального закону. Крім того, ВС сформулював правову позицію щодо неможливості застосування ст. 75 КК України під час призначення покарання особам, визнаним винними у вчиненні корупційних кримінальних правопорушень.

Заслуговує на увагу рішення ВС щодо повідомлення про підозру спеціальному суб’єкту – депутату сільради. Відповідно до цього судового рішення усі докази у справі вважаються недопустимими, оскільки повідомлення про підозру особі було здійснено в загальному порядку. Провадження у цій справі було закрито.

Секретар палати озвучив статистику щодо касаційного перегляду судових рішень ВАКС. Так, у 2020 ККС ВС переглянув 10 кримінальних проваджень за касаційними скаргами: 2 судові рішення залишено без змін, 8 – скасовано і направлено на новий розгляд. У 2021 році вже розглянуто 7 кримінальних проваджень: 3 судові рішення залишено без змін, 4 – скасовано (два направлено на новий розгляд, а ще два закрито з огляду на те, що ст. 366-1 КК України втратила чинність у зв’язку з визнанням її такою, що не відповідає Конституції України на підставі рішення КСУ).

«Усі питання правозастосування поступово будуть вирішені не на користь тієї чи іншої сторони, а з точки зору приписів закону, матеріального і процесуального права. Це єдиний критерій, яким керується ККС ВС. У нас немає мети забезпечити гарний настрій стороні захисту чи стороні обвинувачення. У нас є прагнення лише одне: надати об’єктивну оцінку матеріалам провадження з огляду на нашу компетенцію», – резюмував суддя ККС ВС.

Нагадаємо, що раніше у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що «не розуміють рішення Верховного Суду».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва