Зеленський відповів на умови МВФ щодо судової реформи: «Не можна торгувати реформами за гроші»

12:41, 16 июня 2021
Зеленський вважає несправедливими умови Меморандуму с МВФ, за якими транш можливий лише після проведення реформи Вищої ради правосуддя.
Зеленський відповів на умови МВФ щодо судової реформи: «Не можна торгувати реформами за гроші»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент Володимир Зеленський вважає, що Міжнародний валютний фонд несправедливо прив’язав надання траншу до виконання вимог Меморандуму щодо судової реформи.

Про це він заявив у спільному інтерв’ю журналістам Agence France-Presse, Reuters та Associated Press, текст якого опублікований на сайті Офісу Президента. Розмова відбулася 14 червня.

Нагадаємо, пройшов вже рік, як Україна підписала Меморандум з Міжнародним валютним фондом, де, зокрема, були прописані вимоги щодо перевірки доброчесності членів Вищої ради правосуддя. Від імені України свій підпис під документом поставив Президент України Володимир Зеленський. Маркерною точкою виконання цієї вимоги сторони визначили жовтень 2020 року. Втім, до цієї дати (як і на сьогодні) до маркерной точки ще не дійшли.

Також важливо зауважити, що міністр юстиції Денис Малюська після підписання Меморандуму з МВФ зазначав, що автором документа на 95% є саме українська сторона.

«Це не те, що у Вашингтоні хтось посидів, подивився в стелю і подумав - «а давайте ми зараз Вищу рада правосуддя пропустимо через сито оцінювання на предмет доброчесності». Абсолютно ні. Це не нав'язаний інструмент. Це рецепт, який був продуманий українськими експертами, оцінений на предмет його конституційності і запропонований до Програми. Як, власне, і 95 відсотків всієї програми співпраці з МВФ. Походження, ідеї та обґрунтування 95% всієї програми – це не США, а українські чиновники та експерти, які запропонували відповідні ідеї», - підкреслив тоді Денис Малюська (відео з його коментарем за посиланням).

Однак наразі Володимир Зеленський характеризує ці вимоги інакше.

Нижче наводимо витяг з його інтерв’ю.

– МВФ, судячи з того, що вони кажуть, не дуже задоволені перебігом реформ в Україні. Ви вважаєте, Україна може отримати наступний транш? Якщо так, то коли? А якщо ні, то як Україна буде жити далі?

– Нещодавно я, до речі, чув публічне звернення МВФ, який задоволений перебігом реформ в Україні. Різні ЗМІ дають різну інформацію. Та все ж. Чесно кажучи, для мене передусім важливо, чи задоволені ми. Є «маяки», яких МВФ очікує від України, зокрема судова реформа, і ще багато питань. Сьогодні транш прив’язаний до таких «маяків». Я ще раз повторю: вважаю, що це несправедливо, коли у нас іде війна, коли ми боремося з олігархатом, коли ми боремося з корупцією й реально це робимо. Проте – це їхнє право.

– З чийого боку несправедливо?

– З боку МВФ – прив’язувати ті чи інші «маяки» до тих чи інших траншів. Тому що реформи – для нас. Не можна торгувати реформами за гроші. Ось про що мова.

«Маяки» щодо судової реформи – там питання у Вищій раді правосуддя, ВККС і НАБУ. Ось ті законопроекти, які на сьогодні передбачені МВФ. Всі три в першому читанні ухвалені. Я очікую подальших кроків від Верховної Ради. Все узгоджено. Але можуть бути несподіванки, сюрпризи – так у нас трапляється в парламенті. Як було з НАЗК: мені довелося ветувати його (закон. – ред.), тому що хтось щось додав. На жаль, відповідальності в депутатів багатьох партій немає. Я навіть не знаю, навіщо вони це роблять – просто, вибачте, на зло країні. Як то кажуть «а баба-яга – проти». Це ускладнює ситуацію. Проте всі інші речі з точки зору прозорості бюджету, його прогнозованості – все це уряд на сьогодні робить.

Але, вважаю, не можна порівнювати стратегію й тактику поведінки МВФ щодо України з багатьма країнами. Просто не можна ставити в один ряд з іншими. Тому що у нас є ускладненість, тому що йде війна. Тому що витрачаються гроші не на пріоритети з точки зору економіки, а на пріоритет з точки зору безпеки. Спочатку військові, спочатку медицина, потім усе інше.

Зверніть увагу: Європа і весь світ ставлять пріоритет. Вакцини ж спочатку – до країн Європейського Союзу, у США, Ізраїль. Ми ж це бачимо з вами – пріоритетні країни, а потім усі інші. Тут же є пріоритет? Тому я вважаю, що Україна – пріоритет. Мене запитує кожна країна, кожен лідер, включно зі США, Великою Британією, Ізраїлем та іншими країнами: чим ще допомогти? Окей, з НАТО ще не узгоджена ситуація, але з чим допомогти? Ти їм говориш: «Хочемо бути серед усіх країн, щоб не ми домовлялись тишком-нишком з кимось про вакцини – Індія, Європа, щось у Канаді, у Литві трішки, – а можна, щоб ми були в пріоритеті? Чому? Тому що війна – раз. Тому що Росія пропонує «Спутнік» – два. Раніше через канали Медведчука говорили: беріть, будь ласка, скільки потрібно. Їм (росіянам. – ред.) не вистачатиме для їхнього населення, але для них це не пріоритет: «Спочатку беріть ви». Це також зброя. І ви думаєте, що цього ніхто не бачить чи не розуміє? Всі бачать. Всі розуміють.

– Все ж таки повернемося до МВФ. Чи може Україна отримати транш?

– Для нас це важливо. Це важливо передусім для нашої економічної стабільності та інвестиційного клімату. Тому що завжди до програми МВФ прив’язані інші програми і ставлення інвесторів. Тобто тут питання не тільки грошей, а більше питання ставлення, інвестиційного клімату тощо. Тому ми обов’язково зробимо те, що пообіцяли. Я думаю, що на початку осені чи восени буде транш. Термінами займається уряд. 

– А без цього траншу…

– Ми будемо жити. У нас все є, я вам серйозно кажу. Ми збільшили митні надходження, також податкова працює набагато краще. Ми виведемо всі підприємства зі збиткових у прибуткові. На сьогодні вже розуміємо ці кроки. Тому я не бачу в цьому глобальної проблеми. У будь-якому разі треба навчитися жити самостійно. І мені здається, що це правильно в усіх сенсах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва