Депутати пропонують змінити фінансування доставки пенсій: чого чекати пенсіонерам

18:04, 17 июня 2021
Депутати вказують на зростання заборгованості підприємств зони відчуження по відшкодуванню пільгових пенсій, призначених особам, які працювали у шкідливих та важких умовах.
Депутати пропонують змінити фінансування доставки пенсій: чого чекати пенсіонерам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону №5658 Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, який регулює фінансування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників державних підприємств, установ, організацій, що здійснюють діяльність на території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення. Авторами є депутати серед яких Ольга Василевська-Смаглюк, Галина Третьякова, Ігор Кривошеєв та інші.

Автори у пояснювальній записці пишуть, що законопроект розроблено з метою врегулювання зростаючої заборгованості підприємств зони відчуження по відшкодуванню пільгових пенсій, призначених особам, які працювали у шкідливих та важких умовах.

За словами депутатів, з 2011 року Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) не отримувало з державного бюджету в повному обсязі кошти на покриття Пенсійному фонду України (ПФУ) витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. При цьому протягом 2016-2020 років підприємства, що належать до сфери управління ДАЗВ і фінансуються з державного бюджету, сплатили ПФУ понад 900 млн гривень, у 2021 році планується сплатити до ПФУ близько 224,3 млн гривень. При цьому депутати пишуть, що таке відшкодування є «непосильним фінансовим тягарем». У той же час ПФУ регулярно звертається до суду з позовами про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. Рішеннями судів позови ПФУ задовольняються у повному обсязі. Оскільки підприємства не мають коштів для добровільного виконання рішень судів, ПФУ звертається до органів Державної виконавчої служби України для примусового виконання зазначених рішень, на підставі чого відбувається арешт рахунків підприємств, що може призвести до повної зупинки виконання програми підтримки екологічно безпечного стану у зоні відчуження та зоні безумовного (обов’язкового) відселення.

Відтак, депутати внести зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зокрема, змін має зазнати пункт 2 Розділу XV «Прикінцеві положення», де має бути зазначено, що фінансування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. Пенсії за віком на пільгових умовах призначаються працівникам державних підприємств, установ, організацій на підставі здійснення робіт у зоні відчуження за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Раніше «Судово-юричдина газета» писала, що Верховна Рада повторно розгляне законопроект Зеленського про відповідальність за брехню в деклараціях.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва