Текст законопроекту про перевірку доброчесності членів Вищої ради правосуддя, ДОКУМЕНТ

15:03, 1 июля 2021
Стало відомо, який текст законопроекту 5068 про реформу Вищої ради правосуддя схвалив профільний підкомітет.
Текст законопроекту про перевірку доброчесності членів Вищої ради правосуддя, ДОКУМЕНТ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

30 липня Комітет Верховної Ради з питань правової політики розглянув на своєму засіданні текст законопроекту про реформу Вищої ради правосуддя 5068 та рекомендував ухвалити його у другому читанні.

Детальніше про те, як проходило обговорення на Комітеті, можна прочитати у матеріалі за посиланням.

Нижче наводимо текст законопроекту у редакції, запропонованій підкомітетом з урахуванням поправок. Не виключено, що після доопрацювання Комітетом, деякі норми будуть змінені.

Зокрема, за тією версію, яка була рекомендована підкомітетом, перший склад Етичної ради формується з трьох осіб з числа суддів або суддів у відставці, суддів Конституційного Суду України у відставці, запропонованих Радою суддів України, та трьох осіб, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п’яти років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та/або запобігання і протидії корупції. Такі міжнародні та іноземні організації погоджують пропозицію спільного списку кандидатів.

Перелік міжнародних та іноземних організацій формується МЗС та надсилається голові Вищої ради правосуддя протягом п'яти днів з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя».

Голова Вищої ради правосуддя звертається до суб'єктів формування Етичної ради щодо подання кандидатур до її складу не пізніше наступного робочого дня з дня отримання переліку міжнародних та іноземних організацій. Кандидатами на посаду члена Етичної ради можуть бути особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні якості, суспільний авторитет та відповідають критерію доброчесності.

Кандидатами на посаду члена Етичної ради, які є суддями чи суддями у відставці, можуть бути судді чи судді у відставці, які успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання.

Суб'єкт формування Етичної ради подає Голові Вищої ради правосуддя список кандидатів до складу Етичної ради протягом тридцяти днів з дня надходження відповідного звернення Голови Вищої ради правосуддя.

Списки кандидатів до складу Етичної ради, подані суб'єктами її формування, оприлюднюються на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя та офіційному вебпорталі судової влади України.

У разі якщо міжнародні та/або іноземні організації у строк не запропонували осіб до складу Етичної ради або запропонували кількість осіб, недостатню для формування повноважного складу Етичної ради, осіб до складу Етичної ради протягом п’ятнадцяти днів з дня отримання відповідного повідомлення від голови Вищої ради правосуддя пропонують Рада прокурорів України, Рада адвокатів України, Національна академія правових наук України в особі Президії.

Голова Вищої ради правосуддя призначає членів першого складу Етичної ради не пізніше п’яти днів після закінчення строку на внесення списків рекомендованих кандидатів від усіх суб’єктів формування Етичної ради. У разі якщо голова Вищої ради правосуддя не призначить членів Етичної ради у визначний строк, троє перших кандидатів із списку Ради суддів України і списку міжнародних та іноземних організацій вважаються призначеними.

Перший склад Етичної ради розпочинає роботу, за умови призначення щонайменше чотирьох членів Етичної ради, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, в порядку, визначеному цим Законом».

Рішення Етичної ради ухвалюється більшістю голосів від присутніх членів, за умови, що воно підтримано двома голосами запропонованих міжнародними та іноземними організаціями членів.

У разі однакової кількості голосів за і проти проводиться повторне голосування.

У разі однакової кількості голосів за і проти під час повторного голосування голоси членів Етичної ради, з яких принаймні двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, є вирішальними.

Прикінцеві та перехідні положення передбачають, що всі незавершені конкурси на посаду члена Вищої ради правосуддя, які були розпочаті та не завершені на день набрання чинності цим Законом, припиняються. Новий конкурс на посаду члена Вищої ради правосуддя та проводиться у порядку, передбаченому цим Законом.

Органи, які обирають (призначають) членів Вищої ради правосуддя невідкладно, але не пізніше 30 днів з дня набрання чинності цим Законом, оголошують про проведення конкурсу на вакантні, на день набрання чинності цим Законом, посади членів Вищої ради правосуддя.

Етична рада протягом шести місяців з дня затвердження її персонального складу одноразово здійснює оцінювання відповідності членів Вищої ради правосуддя (крім Голови Верховного Суду), обраних (призначених) на посаду члена Вищої ради правосуддя до набрання чинності цим Законом, критеріям доброчесності та професійної етики на зайняття посади члена Вищої ради правосуддя.

Порядок та черговість оцінювання діючих членів та кандидатів у члени Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, визначається Етичною радою, з урахуванням можливості здійснення повноважень Вищою радою правосуддя відповідно до Конституції України.

Члену Вищої ради правосуддя гарантується право ознайомлюватися з матеріалами щодо оцінювання його відповідності критеріям професійної етики та доброчесності, давати усні чи письмові пояснення, брати участь у засіданні Етичної ради під час розгляду питання щодо нього, а також користуватися послугами представника.

За результатами оцінювання Етична рада може ухвалити рішення про внесення відповідному органу, що обрав (призначив) члена Вищої ради правосуддя, мотивованої рекомендації про звільнення члена Вищої ради правосуддя з підстав, визначених пунктами 3 – 5 частини першої статті 24 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

З дня внесення Етичною радою зазначеного рішення член Вищої ради правосуддя, якого стосується таке рішення, відсторонюється від посади, а його повноваження зупиняються до ухвалення рішення органом, що обрав (призначив) цього члена Вищої ради правосуддя.

У випадку прийняття рішення про звільнення члена Вищої ради правосуддя, орган, що обрав (призначив) цього члена Вищої ради правосуддя, невідкладно оголошує про проведення конкурсу на посаду члена Вищої ради правосуддя.

Усі справи, пов’язані з оскарженням рішень, дій та бездіяльності органів, які обирають (призначають), оцінюють членів Вищої ради правосуддя, щодо питань обрання (призначення), оцінювання членів Вищої ради правосуддя підсудні Верховному Суду як суду першої інстанції та Великій Палаті Верховного Суду як суду апеляційної інстанції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді