Українці не отримали статус корінного народу в Криму: законопроект від Зеленського

17:47, 1 июля 2021
Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект, у якому корінними народами визнаються татари, караїми та кримчаки.
Українці не отримали статус корінного народу в Криму: законопроект від Зеленського
Фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада таки схвалила у першому читанні законопроект №5506 «Про корінні народи», авторства Президента України Володимира Зеленського. Цей законопроект стосується виключно Кримського півострову, де корінними визнаються татари, караїми та кримчаки, а от українці та інші народи такого статусу не отримали.

У законопроекті пропонується корінним народом України вважати автохтонну етнічну спільноту, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови й культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України.

Далі записано: «Корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострову, є кримські татари, караїми, кримчаки». Водночас автори чомусь лише обмежуються Кримом, уникаючи проблеми таких народів, як наприклад гагаузи, що проживають на півдні Одещини, чи татари Донбасу. При цьому в проекті не прописано, що українці теж є корінними, що взагалі не є зрозумілим, виходить, що титульна державо утворююча нація не є корінним народом.

Далі Офіс Президента пропонує зазначити, що «держава сприяє представництву корінних народів у Верховній Раді України, Верховній Раді Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування Автономної Республіки Крим та міста Севастополя». Тобто очевидно йдеться про квоти для цих національностей, однак незрозуміло, за яким принципом вони будуть створюватися і чи не викличе це протести інших національних меншин.

Корінним народам гарантується право на правовий захист від будь-яких дій, спрямованих на:

1) позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей;

2) виселення або примусове переміщення із місць компактного проживання у будь-якій формі;

3) примусову асиміляцію або примусову інтеграцію у будь-якій формі;

4) заохочення або розпалювання расової, етнічної чи релігійної ненависті, направленої проти них.

Такі народи, згідно із законопроектом, матимуть право створювати свої заклади освіти. Держава гарантує можливість вивчення їх мов.

А далі ще цікава норма: держава може надавати підтримку засобам масової інформації, в яких представницькі органи корінних народів самостійно прямо володіють щонайменше 51 відсотком статутного капіталу та/або права голосу часток (паїв, акцій) ЗМІ, у разі якщо такі ЗМІ відповідно до ліцензії на мовлення чи дозволу на тимчасове мовлення здійснюють не менше 50 відсотків мовлення мовами корінних народів. Тобто пропонується закріпити можливість фінансування з державного бюджету приватних компаній. Така спірна позиція діяла стосовно татарського телеканалу ATR, власником якого, згідно з інформацією ЗМІ, є громадянин Росії Ленур Іслямов.

Далі чиновники пропонують зазначити, що ці народи мають право на спрямування частини доходів, отриманих бюджетами всіх рівнів від користування природними ресурсами, що знаходяться на території Криму та міста Севастополя, на свої потреби. Порядок спрямування частини доходів, визначається Бюджетним кодексом України.

У законопроекті передбачено, що представницькі органи цих меншин мають право на доступ до фінансової, технічної, благодійної та гуманітарної допомоги від іноземних держав, міжнародних організацій, юридичних і фізичних осіб. А самі представницькі органи фінансуються з державного бюджету. Порядок звітування за ці кошти, визначається урядом та передбачає оприлюднення інформації про надходження і витрати.

Цікаво, що таким меншинам гарантується міжнародне представництво шляхом участі у відповідних організаціях і міжнародних зустрічах.

Для довідки, за українським переписом 2001 року, татари складали 243 тис. жителів Автономної республіки Крим (близько 12% від усіх жителів), караїми - 671 особу, кримчаки — 406.

У Севастополі кількість татар не перевищувала 2 тисяч, що становить менше ніж 0,5% жителів.

Раніше свою позицію стосовно цього законопроекту висловив народний депутат Неллі Яковлєва

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області