«Выписать» из квартиры станет проще: Рада приняла за основу проект закона

08:02, 16 июля 2021
Без решения суда: процедуру «выписки» из квартиры проживающих в ней лиц по заявлению собственника упростят.
«Выписать» из квартиры станет проще: Рада приняла за основу проект закона
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как известно, накануне каникул 15 июля Верховная Рада приняла за основу законопроект 5463 об отмене штампа в паспорте и приложения А4 с регистрацией к ID-карте. Как отмечают авторы, данный проект позволит создать базу данных об украинцах с корректной информацией о месте их проживания. Это в дальнейшем упростит многие процедуры – в первую очередь для госорганов, к примеру, верификацию получателей социальных выплат и, вероятно, онлайн-голосование на выборах и пр.

Речь идет о законопроекте «О реализации публичных электронных услуг по регистрации и декларирования места жительства в Украине».

Среди прочего этим законопроектом, как поясняют его авторы, «закрепляется право собственника жилья отменить задекларированное или зарегистрированное место проживания третьих лиц в жилье, которое принадлежит ему на основаниях, указанных в законе, без решения суда».

ГНЭУ Верховной Рады в своем заключении предупреждает о рисках такого законопроекта для граждан:

«Регистрация места жительства (в отличие от декларирования места жительства) связана с определенными имущественными правами человека на соответствующее жилье, включая право постоянного проживания в нем.

После приватизации государственного жилого фонда возникла категория лиц, проживающих в приватизированном жилье, но которые не являются его собственниками, а право на постоянное пользование таким жильем лиц, с учетом доли которых это жилье в свое время предоставлялось, фиксировалось пропиской в ​​таком жилье (ныне регистрация).

Закон должен учитывать такие социальные обстоятельства и защищать права такой категории лиц.

Однако в ч. 3 ст. 22 проекта, наоборот, предполагается, что «снятие с регистрации места проживания осуществляется также на основании заявления собственника жилья о снятии с регистрации места проживания лиц, зарегистрированных в таком жилье до его вступления в права собственности на это жилье, поданного в орган регистрации по месту нахождения этого жилья», что, по сути, прямо отменяет существующие ныне жилищные права указанных выше лиц.

Принятие и реализация указанных норм может, на наш взгляд, иметь крайне негативные социальные последствия, поскольку позволяет, например, использование этой нормы владельцем приватизированного жилья против других или бывших членов своей семьи, лишая их жилищных прав».

Таким образом, законодатель предлагает, чтобы купивший жилье человек имел право автоматически «выписать» проживающих в нем.

Также в статье 22 законопроекта прописано, что внесение в реестр территориальной общины информации о снятии с регистрации места жительства осуществляется в день получения органом регистрации заявления лица или не позднее следующего рабочего дня, в случае его получения в нерабочее время.

В случае, если лицо не достигло 14-летнего возраста или признано судом ограниченно дееспособным или недееспособным, - подача заявления по снятию с регистрации места проживания осуществляется одним из законных представителей с согласия другого законного представителя. Снятие с регистрации места проживания лица в возрасте от 14 до 18 лет осуществляется с согласия законных представителей этого лица или одного из них

О факте снятия с регистрации места проживания орган регистрации в день внесения информации в реестр территориальной общины направляет уведомление заявителю средствами телефонной, электронной или почтовой связи.

Статья 28 законопроекта регулирует особенности изменения информации, внесенной в реестр территориальной общины о зарегистрированном или задекларированном месте жительства.

Ниже приводим ее дословно.

«Стаття 28. Особливості зміни інформації, що внесена до реєстру територіальної громади щодо зареєстрованого або задекларованого місця проживання

  1. Орган реєстрації виключає з реєстру територіальної громади інформацію про зареєстроване (знімає з реєстрації місце проживання) або задеклароване місце проживання (перебування) особи також на підставі:

1) повідомлення територіального органу або підрозділу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації фізичних осіб, про:

реєстрацію смерті особи, сформованого на підставі повідомлення, що надійшло з органу державної реєстрації актів цивільного стану;

смерть особи із зазначенням відповідних реквізитів паспортного документа  померлої особи, що надійшов з органу державної реєстрації актів цивільного стану, або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку;

2) заяви власника (співвласників) житла, інших осіб про смерть особи. До заяви додається свідоцтво про смерть особи; 

3) припинення особою громадянства України або скасування рішення про набуття громадянства України;

4) припинення підстав для перебування на території України іноземців та осіб без громадянства;

5) повідомлення відповідної спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту про втрату підстав для отримання особами соціальних послуг, які надаються їм відповідно до Закону України "Про соціальні послуги";

6) судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житло або права користування житлом, про виселення, визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;

7) припинення підстав на право користування житлом (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житла, закінчення / припинення навчання в навчальному закладі (у разі декларування місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів;

8) заяви власника (співвласників) житла, уповноважених осіб інших житлових приміщень, у разі якщо місце проживання особи було задеклароване;

9) повідомлення уповноваженої особи навчального закладу про втрату підстав для проживання осіб у гуртожитку, що належить до сфери управління цього навчального закладу.

У разі, якщо місце проживання особи було задеклароване на підставі договору оренди, виключення з реєстру територіальної громади інформації про задеклароване місце проживання особи за заявою власника (співвласників), уповноважених осіб інших житлових приміщень здійснюється лише після закінчення строку дії договору оренди або його дострокового розірвання чи визнання його нікчемним.

Положення підпункту 8 частини 1 цієї статті не поширюється на виключення з реєстру територіальної громади інформації про задеклароване місця проживання неповнолітніх осіб, місце проживання яких задеклароване за адресою задекларованого місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників, крім декларування місця проживання на підставі договору оренди, а також щодо інформації про задеклароване місце проживання співвласника (співвласників) житла.

  1. Орган реєстрації у разі виявлення в реєстрі територіальної громади помилкових відомостей про особу повідомляє їй про це протягом семи робочих днів з дня виявлення такого факту, засобами телефонного, електронного або поштового зв’язків, а також звертається до особи з проханням надати достовірні відомості для внесення змін до відповідного реєстру та/або документів, до яких вносяться відомості про місце проживання (перебування). Орган реєстрації передає відповідну інформацію в установленому Кабінетом Міністрів України порядку для внесення змін до Єдиного державного демографічного реєстру.
  2. У разі виявлення особою внесених помилкових відомостей про себе до реєстру відповідної територіальної громади із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру стосовно місця проживання особи, звертається до органу реєстрації, який зобов’язаний на підставі поданих особою або її представником достовірних відомостей у день звернення особи внести необхідні відповідні зміни в установленому Кабінетом Міністрів України порядку до реєстру територіальної громади.
  3. Про факт внесення відповідної інформації до реєстру територіальної громади про місце проживання особи, за декларацією, поданою в електронній формі, орган реєстрації у день внесення надсилає повідомлення заявнику за допомогою засобів телефонного, поштового або електронного засобів.
  4. У разі прийняття рішення про зміну нумерації будинків, перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць, зміни в адміністративно-територіальному устрої на підставі відповідних актів, вносяться зміни до реєстру територіальної громади, із збереженням попередніх даних про дату реєстрації або декларування місця проживання / перебування, із подальшим внесенням цієї інформації до ВІС центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації фізичних осіб, з подальшим внесенням до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку».

Подписывайтесь на наш Telegram-канал и на Twitter, чтобы быть в курсе самых важных событий. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді