В Мінрегіоні пропонують надати громадам можливість самим адмініструвати місцеві податки

15:55, 30 июля 2021
Мінрегіон подав Кабміну законопроект, який змінює механізм сплати місцевих податків і зборів.
В Мінрегіоні пропонують надати громадам можливість самим адмініструвати місцеві податки
Фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мінрегіон подав на розгляд Кабінет Міністрів України проект змін до Податкового кодексу, якими міністерство пропонує в наступному бюджетному році змінити механізм сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Про це повідомив під час пресконференції на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Децентралізація» заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

«Сьогодні є декілька концепцій щодо сплати ПДФО. Одні вважають, що цей податок має сплачуватися лише за місцем реєстрації суб’єктів оподаткування. Інші вважають, що частина ПДФО має сплачуватися за місцем проживання громадянина. Бо, навіть на прикладі столичного регіону, сотні тисяч людей працюють в Києві, а користуються інфраструктурою навколишніх громад, в яких мешкають. Це не зовсім правильно. Звичайно, питання ПДФО політичне і непросте, але його потрібно вирішувати. Відповідні законопроєкти зареєстровані у Верховній Раді. Мінрегіон, своєю чергою, пропонує Уряду, на мій погляд, менш конфліктний, але теж складний механізм. Це сплата ПДФО відокремленими підрозділами за місцем фактичного розташування, а не місцем реєстрації центрального офісу, як зараз. Нам здається, такий підхід більш справедливий для тих громад, де підприємство веде свою діяльність. Тому ми сподіваємося на підтримку Кабінету Міністрів», - сказав В’ячеслав Негода.

Крім того, за його словами, необхідно вирішувати питання адміністрування місцевих податків і зборів.

«Останні роки частка місцевих податків постійно зростає і зараз складає приблизно 7,2 % від загальних надходжень до місцевих бюджетів. Але цього недостатньо. Проблема в тому, що громади не мають власних органів з адміністрування цих податків. Тому ми пропонуємо наділити місцеве самоврядування правом, але не обов’язком, створювати відповідні підрозділи», - повідомив заступник Міністра.

Раніше Кабмін остаточно позбавив органи місцевого самоврядування права проводити перевірки додержання законодавства про працю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду