Обрання директора БЕБ: що обіцяють претенденти на посаду

16:16, 17 августа 2021
Три основних претенденти на посаду директора Бюро економічної безпеки розповіли, над чим будуть працювати на цій посаді.
Обрання директора БЕБ: що обіцяють претенденти на посаду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Минулого тижня, у п’ятницю, 13 серпня, конкурсна комісія з обрання директора Бюро економічної безпеки провела співбесіди з 12 претендентами, які пройшли попередній етап тестування.

За результатами тестування були відібрані троє кандидатів, одного з яких буде затверджувати на посаді Кабінет Міністрів України за поданням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Переможцями перегонів стали:

Мельник Вадим Іванович – Голова Державної фіскальної служби України.

Ковчі Аттіла Ласлович – прокурор третього відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням, підтримання публічного обвинувачення  Генеральної інспекції (прокурор Офісу Генерального прокурора).

Горбаль Василь Михайлович – член Ради Національного Банку України.

Під час проведення співбесід кожен із кандидатів розповів, яким чином він планує будувати новий орган та чим буде опікуватися на цій посаді.

Вадим Мельник, якого ЗМІ охрестили головним кандидатом на зайняття посади, обіцяє забезпечення стабільності національної економіки за рахунок правильного виконання правоохоронної та аналітичної функції Бюро економічної безпеки.

Для цього Вадим Мельник налаштований розпочати боротьбу зі «скрутками» з ПДВ та навести лад в «підакцизній галузі», які він вважає найнебезпечнішими ризиками в економіці.

Він пояснив, що в економіці тривають кримінальні процеси, які потрібно встановити, локалізувати, ліквідувати (деякі в суто правоохоронний спосіб), і вжити заходи для запобігання їх виникнення в майбутньому.

«Скрутка» з ПДВ - це просто незаконне формування податку на додану вартість. Для чого існує «скрутка»… Це легалізація товару з тіньового сектору. В цьому проблематика «скруток» - пояснив Вадим Мельник.

Щодо незаконної торгівлі підакцизними товарами, то, за його словами, вона набула нахабних масштабів і здійснюється майже усюди: тютюновими виробами біля метро, в різних кіосках, у різних магазинах, через мережу Duty Free. Також здійснюється торгівля через Інтернет спиртом.

«Все, що стосувалося ДФС, ми зробили максимум зусиль щоб подолати ці наслідки. Ми працюємо спільно з Нацполом, з ДПС, з Державною митною службою, щоб якось перешкоджати руху цих товарів. Це не тільки несплата акцизу, це ще отруєння громадян. Також це нерівні умови для тих, хто займається «білим» бізнесом. Тобто, «тіньовими» «загоняють» «білий» бізнес на «схеми». «Білі» вимушені йти в «схеми», тому що їх бізнес «просідає», - пояснив Вадим Мельник.

Щодо алгоритмів роботи новоствореного органу, то, на думку чинного Голови ДФС, правоохоронна діяльність повинна будуватися на базі аналітики.

Крім того, кандидат запевняє, що у створенні Бюро економічної безпеки буде застосовуватися модель Intelligence-led policing (ILP - модель діяльності поліції, побудована навколо оцінки та управління ризиками – ред.). Саме така модель буде допомагати слідчому зібрати докази.

Аналітика повинна будуватися за двома напрямками: операційний аналіз та стратегічний аналіз.

Другий кандидат, Ковчі Аттіла Ласлович, головною метою Бюро економічної безпеки бачить мінімізацію або усунення ризиків і загроз у сфері економічної безпеки держави. А також зменшення шкоди від економічних злочинів.

Він також, як і попередній доповідач, бачить успіх у створенні якісно нового правоохоронного органу через застосування моделі ILP. Тобто, головна роль цього напрямку буде полягати саме в кримінальному аналізі. Керівник Бюро буде змушений базувати свої рішення виключно на ризиках і способах їх мінімізації, які визначені в аналітичних документах.

Крім того, Аттіла Ковчі вже розробив проект структури центрального апарату та територіальних управлінь БЕБ. Зокрема, в структуру Бюро, проміж інших, повинні входити:

  • відділ ризиків у сфері нормативно-правового регулювання господарської діяльності;
  • відділ ризиків у сфері дотримання бюджетного законодавства та використання міжнародної технічної допомоги;
  • окремий відділ, завданням якого є акумулювати інформацію і аналітичні дослідження всіх попередніх відділів, завданням якого є розробити управлінські рішення та запропонувати їх органам державної влади, моніторити та оцінити ефективність їх реалізації.

Також будуть вивчатися ризики у сфері захисту інвестицій, протидії рейдерству, шахрайству з майном та порушенням прав інтелектуальної власності; приватизації, публічних закупівель, торгівлі, послуг, обігу підакцизних та контрафактних товарів, фінмоніторингу, енергетики, транспорту, будівництва та інші.

Міжнародне співробітництво кандидат обіцяє передати в управління першого заступника.

Третій претендент, банкір Василь Горбаль, головною ціллю Бюро економічної безпеки визначив уникнення дублювання функцій між різними правоохоронними органами та зменшення тиску на бізнес.

Також він пообіцяв «дати хороший інтелектуальний бій» організаторам схем обходу фінмониторинга і запевнив, що може отримати достатньо швидкий результат.

За словами Василя Горбаля, неповернення кредитів банків, махінації з банківськими ресурсами, крадіжки бюджетних коштів повинні перестати бути бізнесом.

Аналітичну функцію Бюро він бачить в налагодженні обміну інформацією між базами даних, завдяки чому є можливість навести порядок на митниці.

На першому етапі роботи він залучить людей, які раніше були банківськими або фінансовими аналітиками, для того щоб на їх базі створювати команду.

Доброчесність для Василя Горбаля – це відсутність до кандидата питань, на які він не може надати чітку відповідь.

Раніше ми писали, що ДПС пояснила, як і навіщо подавати нульову декларацію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду