Кабмін змінює порядок нарахування середньої заробітної плати: що буде з преміями

13:20, 1 сентября 2021
В Уряді вважають, що порядок нарахування середньої заробітної плати в чинній редакції обтяжує бізнес.
Кабмін змінює порядок нарахування середньої заробітної плати: що буде з преміями
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У планах Кабміну сьогодні змінити порядок нарахування премій. Питання змін до постанови Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 р. № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» включили до порядку денного засідання Уряду 01.09.2021 року.

Перегляд застосування чинного порядку в Кабміні обґрунтовують чисельними зверненнями представників середнього і великого бізнесу, які мають багато найманих працівників (кількість працівників може сягати десятків тисяч), які скаржаться на необхідність залучення додаткових ресурсів та невиправдано обтяжуюче адміністрування обрахунку середньої заробітної плати.

Згідно з запропонованим змінам суми нарахованої заробітної плати, крім премій (зокрема за місяць) та інших заохочувальних виплат за підсумками роботи за певний період, враховуються у тому місяці, за який вони нараховані, та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт. 

Премії (зокрема за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, з місяця, в якому вони нараховані. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

При обчисленні середньої заробітної плати не будуть враховуватися виплати, пов’язані із святковими датами, а також грошова винагорода за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов'язків.

Раніше в Уряді зажадали, щоб мінімальна зарплата залежала від рівня збору податків та обґрунтованості Державного бюджету.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду