Верховний Суд висловився щодо зменшення розміру аліментів

12:51, 20 сентября 2021
Наявність на утриманні сина та матері, на користь яких за рішеннями судів стягуються аліменти, не є безумовною підставою для зменшення розміру аліментів.
Верховний Суд висловився щодо зменшення розміру аліментів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 554/3355/20, в якій досліджував питання зменшення розміру аліментів.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що позивач звернувся до суду з позовом до відповідачки про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, та зменшення розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Зокрема, позивач зазначав, що у вказаній квартирі відповідачка не проживає з 2018 року, тобто більше одного року, матеріальних витрат на утримання квартири не несе, інших угод щодо можливості проживання у належному йому житловому приміщенні не укладалось, а тому, вважав, що відповідачка втратила право на користування житлом і не має жодних прав на належну позивачу квартиру.

Також вказував, що рішенням районного суду з нього стягнуто аліменти на користь відповідачки на утримання дочки у розмірі частини усіх видів заробітку, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з 28 квітня 2015 року до досягнення дитиною повноліття.

Також зазначав, що його матеріальний стан погіршився, він не має фактичної можливості сплачувати такий розмір аліментів, оскільки рішенням суду від 7 грудня 2015 року стягнуто з позивача аліменти на користь його матері - у розмірі 15% частини всіх видів заробітку, починаючи з дня подання позовної заяви, а рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 20 грудня 2019 року стягнуто з позивача аліменти на утримання повнолітнього сина, який продовжує навчання, у розмірі 1/6 частини всіх видів заробітку (доходу) до закінчення терміну навчання, але не більше ніж до досягнення сином 23 років. Отже, на даний час з доходів позивача утримується 56,6 %.

Рішенням суду першої інстанції позовні вимоги задоволено частково.  Визнано відповідачку такою, що втратила право користування житловим приміщенням. Зменшено розмір стягуваних аліментів з позивача на користь відповідачки на утримання доньки, визначивши у розмірі 1/6 частини заробітку (доходу), але не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з дня набрання рішенням законної сили, до досягнення дитиною повноліття.

Постановою Полтавського апеляційного суду рішення суду першої інстанції в частині зменшення розміру стягуваних аліментів з позивача на користь відповідачки на утримання доньки, визначених у розмірі 1/6 частини заробітку (доходу), але не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з дня набрання рішенням законної сили і продовжувати до досягнення дитиною повноліття, скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог у цій частині відмовлено.

Висновок Верховного Суду

Верховний Суд підкреслив: враховуючи зміст статей 181, 192 СК України, розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним. Отже, у зв’язку із значним покращенням матеріального становища платника аліментів один із батьків дитини може подати до суду заяву про збільшення розміру аліментів. Значне погіршення матеріального становища платника аліментів може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

У про це ж йдеться і у постанові Верховного Суду України від 05 лютого 2014 року у справі № 6-143цс13 зроблено висновок, що розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним.

Так, звертаючись до суду з позовом про зміну (зменшення) розміру аліментів, позивач посилався на те, що за судовим рішеннями з нього стягуються аліменти на утримання матері та сина.

ВС зазначив, що статтею 192 СК України передбачено можливість зміни рішення встановленого розміру аліментів за наявності доведених у судовому порядку підстав, а саме: зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Аналіз цієї норми права дає можливість зробити висновок, що підставами зміни розміру аліментів є як зміна матеріального, так і зміна сімейного стану як самостійна підстава для зменшення або збільшення розміру аліментів.

Верховний Суд погодився з висновком суду апеляційної інстанції про те, що відповідно до рішення Октябрського районного суду міста Полтави від 21 травня 2015 року  розмір аліментів відповідає вимогам сімейного законодавства, а його зменшення у зв`язку з тим, що позивач має на утриманні сина та матір, без доведення погіршення його майнового становища, не буде спрямовано на належне забезпечення дитини від шлюбу з відповідачем - дочки, та суперечитиме її інтересам.

Таким чином, суд апеляційної інстанції, встановивши всі фактичні обставини справи та дослідивши зібрані у справі докази, прийшов до обґрунтованого висновку про наявність підстав для відмови у задоволенні позову про зменшення розміру аліментів, оскільки належними та допустимими доказами позивачем не підтверджено погіршення його майнового стану, а наявність сина та матері, на користь яких за рішеннями судів стягуються аліменти на їх утримання, не є безумовною підставою для зменшення розміру аліментів.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив постанову апеляційного суду в частині позовних вимог про зменшення розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи відкриють рахунок у банку, якщо не повідомили номер свого телефону.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області