В Офісі Президента зник закон про відрядження поліцейських: депутати вимагають пояснень

08:36, 7 октября 2021
Володимир Зеленський більше ніж півроку не підписує закон про відрядження поліцейських в заклади освіти та не ветує його.
В Офісі Президента зник закон про відрядження поліцейських: депутати  вимагають пояснень
Джерело фото: Верховна Рада
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Курйозна ситуація з’ясувалася під час засідання комітету з питань правоохоронної діяльності.

Члени стурбовані долею Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» (щодо відрядження поліцейських до органів державної влади, підприємств, установ, організацій, закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання та присвоєння спеціальних звань відрядженим (прикомандированим) поліцейським)». Проект Закону було зареєстровано за № 4203.

Закон був ухвалений Верховною Радою в другому читанні 04.02.2021 року, а 10.02.2021 направлений на підпис Президента. Проте Президент його не підписав та не повернув в парламент з пропозиціями (не наклав вето).

Депутати вже б’ють на сполох. Нардеп Олександр Бакумов вимагає від комітету звернутися до Президента з проханням надати роз’яснення про те, на якій стадії знаходиться цей закон і чому він не підписаний і не ветований. Всі попередні усні звернення до Офісу Президента не дали результатів.

Голова комітету Сергій Іонушас пообіцяв прояснити ситуація в робочому порядку. Якщо історія  із законом не з’ясується, то Комітет буде звертатися з листом до Офісу Президента офіційно. 

Про що був ухвалений закон.

Законом внесені зміни до статей 47, 48, 59, 71, 80 та 83 Закону України «Про Національну поліцію».

Цими змінами усунута термінологічна неточність у тексті Закону, а саме замінили слова «вищий навчальний заклад» і «навчальний заклад» словами «заклад вищої освіти».

Крім того, уточнена процедура присвоєння спеціальних звань поліцейським, які є відрядженими до закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських.

Призначення на посади, що можуть бути заміщені поліцейськими в закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, здійснюють ректори (керівники) таких закладів.

Накази про зарахування поліцейських курсантами, слухачами денної форми навчання до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, є підставою для звільнення таких осіб зі штатних посад, які вони займають в органах (закладах, установах) поліції, із залишенням на службі в поліції та з подальшим направленням на навчання до таких закладів.

Видавати накази по особовому складу можуть керівники органів, підрозділів, закладів та установ поліції, в тому числі ректори (керівники) закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, відповідно до повноважень, визначених законом та іншими нормативно-правовими актами, а також номенклатурою посад, затвердженою Міністерством внутрішніх справ України.

Поліцейські, за їхньою згодою, можуть бути відряджені до державних органів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, установ та організацій із залишенням на службі в поліції, але зі звільненням зі займаної посади з подальшим призначенням на посади відповідно до переліку посад, які можуть бути заміщені поліцейськими в державних органах, закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, установах та організаціях, що затверджується Президентом України, та граничних спеціальних звань за цими посадами.

Рішення про відрядження поліцейських приймає керівник поліції.

Відрядження оформлюється на підставі запиту керівника державного органу, установи, організації та рапорту поліцейського.

Про призначення відряджених поліцейських на посади керівники відповідних державних органів, установ та організацій мають письмово повідомити центральний орган управління поліції у триденний строк.

Звільнення з посад відряджених поліцейських здійснюється за рішенням керівника державного органу, закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, установи та організації з подальшим направленням їх у розпорядження поліції.

Наказом керівника поліції відряджений поліцейський може бути звільнений зі служби в поліції без відкликання (направлення) з державного органу, закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, установи та організації в розпорядження поліції.

Про звільнення зі служби в поліції відрядженого поліцейського центральний орган управління поліції інформує державний орган, заклад вищої освіти із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, установу та організацію, до якої він був відряджений, протягом одного дня після видання наказу про звільнення зі служби.

Звільнення зі служби в поліції відрядженого поліцейського є підставою для його звільнення з роботи в державному органі, закладі вищої освіти із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, в установі та організації, до якої він був відряджений, із дня звільнення зі служби в поліції.

За службової потреби керівник поліції може в будь-який час відкликати з державного органу, закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, установи чи організації відряджених поліцейських, повідомивши за місяць про таке відкликання керівника відповідного державного органу, закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, установи чи організації, з наданням відповідної заміни.

Звільнені з посади відряджені поліцейські мають бути направлені в місячний строк у розпорядження поліції з приписом, службовою характеристикою та наказом про звільнення з посади, про що центральний орган управління поліції письмово повідомляється у триденний строк.

До зазначеного строку не включається час перебування поліцейського на лікарняному, про що поліцейський зобов’язаний повідомити центральний орган управління поліції у триденний строк з моменту початку тимчасової непрацездатності.

Після повернення в розпорядження поліції поліцейський має бути призначений на попередню посаду, яку він обіймав в поліції до відрядження, або іншу рівнозначну посаду.

У разі відсутності рівнозначних посад поліцейський може бути призначений на іншу посаду з урахуванням досвіду роботи на посадах у державному органі, закладі вищої освіти із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, установі та організації.

За відрядженими до державних органів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, установ та організацій поліцейськими та членами їхніх сімей зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом для такої категорії осіб.

Присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, здійснюється за поданням керівників зазначених органів з додержанням вимог, передбачених цим Законом, за умови, що чергове спеціальне звання є нижчим або відповідає граничному спеціальному званню, передбаченому останньою займаною штатною посадою, яку поліцейський займав до прикомандирування.

Присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, відрядженим із залишенням на службі в поліції до державних органів, установ та організацій, здійснюється за поданням керівників зазначених державних органів, установ та організацій з додержанням вимог, передбачених цим Законом, за умови, що чергове спеціальне звання, яке присвоюється, є нижчим або відповідає граничному спеціальному званню за посадою, яку поліцейський займає в державному органі, установі, організації, до яких його відряджено.

Присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, відрядженим із залишенням на службі в поліції до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, здійснюється за умови, що спеціальне звання, яке присвоюється, є нижчим або відповідає граничному спеціальному званню за посадою, яку поліцейський займає в цьому закладі вищої освіти:

1) ректором (керівником) закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, до спеціального звання «підполковник поліції» включно;

2) керівником поліції за поданням ректора (керівника) закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, за спеціальним званням «полковник поліції»;

3) Президентом України за поданням Міністра внутрішніх справ України за спеціальними званнями вищого складу поліції.

Раніше повідомлялося, що  в Україні заборонять одноразовий пластиковий посуд.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді