Кабмін пропонує змінити умови протипожежної перевірки: чого чекати підприємцям

19:29, 26 октября 2021
Кабмін вніс до парламенту законопроект, яким пропонується створити при органах влади служби пожежної безпеки.
Кабмін пропонує змінити умови протипожежної перевірки: чого чекати підприємцям
Джерело фото: depositphotos
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

При органах державної влади будуть створені служби пожежної безпеки, а суб’єктів господарювання зобов’яжуть призначити відповідальну за протипожежну безпеку особу. Про це йдеться у законопроекті № 6203 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного нагляду  Кабінетом Міністрів України».

У пояснювальній записці зазначено, що метою прийняття проекту є вирішення проблемних питань, пов’язаних із охороною життя та здоров’я людей, майна і навколишнього природнього середовища від пожеж та запобігання їх виникненню.

У законопроекті передбачено обов’язок суб’єктів господарювання забезпечити безперешкодний доступ посадових осіб для здійснення планових і позапланових заходів державного нагляду (контролю), сил цивільного захисту – для проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення пожеж та інших небезпечних подій.

До завдань і обов’язків суб’єктів господарювання пропонують віднести розміщення інформації про заходи безпеки життєдіяльності, поведінку працівників, дії населення в разі виникнення пожежі або іншої небезпечної події, розроблення і затвердження інструкцій та видання наказів з питань пожежної безпеки, у тому числі щодо призначення відповідальної особи (осіб) за пожежну безпеку; здійснювати заходи щодо забезпечення власних об’єктів нерухомого майна засобами цивільного захисту, у тому числі системами протипожежного захисту.

Проекти містобудівної документації, будівництва підлягають експертизі в частині додержання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

При цьому надання послуг у сфері техногенної та пожежної безпеки і виконання робіт протипожежного призначення підлягають ліцензуванню.

У проекті прописано, що забезпечення пожежної безпеки покладається на власника (власників) земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна або наймачів, якщо це обумовлено договором найму (оренди), а також на керівника суб’єкта господарювання – юридичної особи, а щодо фізичних осіб-підприємців - особисто.

Обов’язок із забезпечення пожежної безпеки під час проектування та забудови населених пунктів покладається на уповноважені органи містобудування та архітектури, замовників, проектні та будівельні організації.

Для забезпеченням пожежної безпеки, координації та вдосконалення відповідної роботи і контролю за її проведенням, у тому числі за виконанням правил пожежної безпеки, в апаратах Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної поліції України тощо створюються служби пожежної безпеки.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін пропонує парламенту привести Податковий кодекс у відповідність до адміністративно-територіального устрою. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду