Що загрожує за підроблений covid-сертифікат: судова практика

08:20, 2 ноября 2021
Чи карають громадян за підроблення covid-сертифікатів.
Що загрожує за підроблений covid-сертифікат: судова практика
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Отримання COVID-сертифіката в останні тижні обернулися для Українців не абияким випробуванням. Черги у пунктах вакцинації порівняно з минулим місяцем зросли у декілька разів, як і зросла важливість сертифіката вакцинації. Однак збільшується і кількість випадків підроблення Covid-сертифіката.

З цього приводу, у читачів «Судово-юридичної газети» виникає питання, що загрожує за підробку сертифікатів вакцинації. Щоб відповісти на це питання, ми проаналізували актуальну судову практику.

Так,  саме це питання і досліджував Жовківський районний суд Львівської області у справі № 444/2984/21. З матеріалів справи відомо, що чоловік із мережі інтернет віднайшов бланк свідоцтва про вакцинацію від коронавірусної хвороби COVID-19 вакциною «Phizer», в якому були проставлені реквізити та печатка КНП «Чернівці Чернівецької міської ради Міська поліклініка № 5», а також реквізити та печатка лікаря, який, в подальшому, за допомогою комп`ютерної техніки редагував, внісши до останнього свої анкетні та паспортні дані, та з використанням домашньої оргтехніки кольорового відтворення зображень струменевим способом виготовив свідоцтво про вакцинацію коронавірусної хвороби COVID-19, в якому проставив підписи від імені лікаря, що звільняє від обов`язку відбувати самоізоляцію на території України. Однак при використанні підробленого документа був затриманий інспекторами прикордонного контролю.

У судовому засіданні обвинувачений у вчиненні кримінальних правопорушень свою вину визнав повністю і пояснив, що даний сертифікат підробив, оскільки працює далекобійником, йому подзвонили, що є робота і потрібно терміново їхати в РП, а тому вирішив підробити сертифікат вакцинації.

Суд зазначив, що вина обвинуваченого полягає в тому, що він вчинив підроблення офіційного документа, який звільняє від обов’язків, а тому суд його дії кваліфікує за ч. 1 ст. 358 КК України. Крім цього, вина обвинуваченого полягає і в тому, що він вчинив використання завідомо підробленого документа, а тому суд його дії кваліфікує за ч. 4 ст. 358 КК України.

Також суд підкреслив, що кримінальні правопорушення, за вчинення яких судиться обвинувачений, згідно із ст. 12 КК України відноситься до категорії кримінальних проступків.

Суд визнав винним чоловіка у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358 та ч. 4 ст. 358 КК, і призначив покарання, а саме за:

- ч. 1 ст. 358 КК України у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн;

- ч. 1 ст. 358 КК України у вигляді штрафу в розмірі 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 510 грн.

На підставі ст. 70 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, суд остаточно призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн.

Не менш цікавою є інша справа № 944/5069/21, в якій суд досліджував питання підроблення сертифіката вакцинації.

Так, з матеріалів справи відомо, що чоловік, перебуваючи на пункті пропуску через державний кордон України для автомобільного сполучення «Краківець - Корчова», рухаючись на в`їзд в Україну з Республіки Польща, під час перевірки документів, знаючи про те, що свідоцтво про вакцинацію коронавірусної хвороби COVID-19 вакциною «Phizer» є підробленим, використав даний підроблений офіційний документ шляхом пред`явлення його на законну вимогу інспектора прикордонного контролю.

Судом було з’ясовано, що обвинувачений у повному обсязі визнав свою вину у вчиненні кримінальних проступків по обставинах, викладених у обвинувальному акті. Прокурор також не оспорював фактичних обставин, при яких вчинено кримінальні проступки, сумнівів у добровільності такої позиції учасників судового провадження в суду немає.

Так, в судовому засіданні учасники судового провадження не заперечили проти розгляду кримінального провадження, в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 349 КПК України, сторонам було роз`яснено, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку, тому суд за даних обставин визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин вчинення кримінального правопорушення, які ніким не оспорюються.

Висновок суду щодо доведеності винуватості обвинуваченого у вчиненні інкримінованих йому кримінальних проступків ґрунтуються на даних у судовому засіданні показаннях самого обвинуваченого, яким суд надає віри, оскільки такі є послідовними, логічними, не містять суперечностей і тому не викликали у суду сумнівів щодо їх правдивості, а також на досліджених матеріалах кримінального провадження, що характеризували особу обвинуваченого.

Таким чином, аналізуючи наведене, суд вважає, що вина обвинуваченого у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України, а саме у підробленні офіційного документа, який звільняє від обов`язків, а також у використанні завідомо підробленого документа, доведена повністю.

Враховуючи обставини справи, місцевий суд призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про підробку COVID-сертифікатів: Комітет Ради підтримав законопроект про кримінальну відповідальність.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде