Підробка COVID-сертифікатів: Комітет Ради підтримав законопроект про кримінальну відповідальність

16:50, 1 ноября 2021
Кабмін сподівається на підтримку Верховною Радою законопроекту щодо криміналізації відповідальності за підробку COVID-сертифікатів.
Підробка COVID-сертифікатів: Комітет Ради підтримав законопроект про кримінальну відповідальність
Джерело фото: iportal.rada.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради рекомендує парламенту ухвалити у першому читанні урядовий законопроект про кримінальне покарання за підробку документів щодо профілактичних щеплень №6084. Про це повідомляє сайт Верховної Ради.

За результатами голосування члени Комітету 12 голосами «за» при 7, що утрималися, прийняли відповідне рішення в понеділок, 1 листопада.

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін обгрунтував прийняття законопроекту тим, що на даний час в Україні почастішали випадки виявлення підроблених документів, що стосуються вакцинації проти COVID-19. Відсутність відповідальності за такі проступки створює передумови для подальшого розвитку ситуації щодо підроблення документів, що стосуються вакцинації проти

Він зазначив, що не вжиття адекватних заходів реагування для запобігання COVID-19 не дасть можливості покращити епідемічну ситуацію в країні, подолати епідемію, спричинить суспільно-небезпечні наслідки, включаючи втрату людських життів.

Законопроектом пропонується в діючій редакції Кримінального кодексу у зв’язку з відсутністю кримінальної відповідальності за підроблення документів, що стосуються проведення вакцинації, передбачається доповнити Кримінальний кодекс статтею 3213, яка передбачає:

  1. Встановлення відповідальності за використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 17 тисяч до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до двох років.
  2. Встановлення відповідальності за внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 34 тисяч до 68 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.
  3. Встановлення відповідальності за виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 85 тисяч до 170 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до трьох років.

Також «Судово-юридична газета» писала, що комітет розглядає зміни до Кримінального кодексу щодо підробки документів щодо профілактичних щеплень.

Додамо, що Стефанчук підписав розпорядження про скликання позачергового засідання Ради.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді