Як буде відбуватися відсторонення державних службовців, які ухиляються від щеплення: коментар НАДС

08:08, 22 ноября 2021
Закон «Про державну службу» не передбачає норми про відсторонення державного службовця від роботи за ухилення від вакцинації.
Як буде відбуватися відсторонення державних службовців, які ухиляються від щеплення: коментар НАДС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відсторонення від роботи державних службовців, які відмовляються від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти коронавірусу, слід здійснювати на основі законодавства про працю, а не закону «Про державну службу». Про це йдеться у роз’ясненні Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) на запит «Судово-юридичної газети» щодо процедури відсторонення від роботи державних службовців, які не дотримуються вимог щодо обов’язкової вакцинації проти коронавірусу.

Нагадаємо, Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 4 жовтня 2021 року № 2153 затверджено перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації. До цього переліку включено, зокрема, працівників центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів, переважна більшість яких є державними службовцями.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2021 року № 1096 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», зокрема доповнено пунктом, яким зобов’язано керівникам відсторонювати підлеглих у разі відмови від вакцинації (за винятком тих, які мають медичний висновок про наявність протипоказань).

Водночас, Закон «Про державну службу» передбачає вичерпний перелік причин для відсторонення державних службовців, серед яких відмова від вакцинації не передбачена. Процедура відсторонення державного службовця від виконання посадових обов’язків врегульована статтею 72 зазначеного Закону. Таке відсторонення відбувається за рішенням керівника державної служби одночасно з прийняттям рішення про порушення дисциплінарного провадження або під час його здійснення у разі:

наявності обставин, що дають підстави вважати, що такий державний службовець може знищити чи підробити речі і документи, які мають суттєве значення для дисциплінарного провадження;

впливу на працівників державного органу та інших осіб, зокрема, здійснення протиправного тиску на підлеглих, погрози звільненням з роботи;

перешкоджання в інший спосіб об’єктивному вивченню обставин вчинення дисциплінарного проступку.

На думку НАДС, під час вказаного відсторонення слід застосовувати положення законодавства про працю. У статті 46 Кодексу законів про працю (КЗпП) передбачає відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння; відмови або ухилення від обов'язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.

Що ж стосується оплати праці і табелювання відсторонених державних службовців, які відмовляються або ухиляються від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти коронавірусу, то в НАДС відзначили, що це виходить за межі їхньої компетенції.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що з 1 січня 2023 року в Україні має запрацювати нова схема оплати праці державних службовців, в якій має зрости роль посадового окладу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва