Мінцифри створило вебпортал із відповідями на найпоширеніші запитання щодо COVID-сертифікатів

11:40, 22 ноября 2021
Які проблеми виникають в українців стосовно отримання сертифікатів про вакцинацію у застосунку «Дія».
Мінцифри створило вебпортал із відповідями на найпоширеніші запитання щодо COVID-сертифікатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство цифрової трансформації створило сайт, де розміщені відповіді на поширені запитання стосовно COVID-сертифікатів.

Про це повідомлено у Telegram Міністерства.

«У застосунку Дія українці згенерували вже 12,4 млн сертифікатів. З кожним днем ця кількість збільшується. Щоб допомогти кожному українцю отримати сертифікат у Дії, ми створили спеціальний вебпортал, де зібрали всі відповіді та інструкції», - йдеться у повідомленні.

На порталі розміщено:

  • усю інформацію про види COVID-сертифікатів;
  • покрокові інструкції та умови для генерування сертифіката;
  • відповіді на найпоширеніші запитання (зокрема, чому сертифікат не підтягується) та багато чого іншого.

Також зазначається, що проект реалізований Мінцифрою спільно з МОЗ України, НСЗУ та за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, проекту EU4DigitalUA і Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією.

«Судово-юридична газета» опитала українців, які скаржилися у мережі стосовно проблем з отриманням сертифікатів про вакцинацію.

Анастасія, студентка КНУ ім. Тараса Шевченка, детально розповіла про спроби розібратися у функціонуванні системи із базою, куди вносять дані про вакцинацію.

«Я обрала пункт масової вакцинації в Епіцентрі за адресою Дорога Кільцева, 1Б. Це був єдиний пункт вакцинації з вільними місцями на «Pfizer». Коли прибула туди, то сказала охороні, що записана на Pfizer. У відповідь почула, що його немає.

Був лише CoronaVac. А щоб його отримати, потрібно було стати у живу чергу. Так я простояла десь 3-3.5 години, потім зайшла до  кабінки, підписала договір і вакцинувалась. На сертифікат у Дії вже чекаю кілька днів», - розповідає Анастасія.

Студентка спочатку зателефонувала до свого сімейного лікаря. Він сказав, що нічого не може з цим зробити. Потім вона подзвонила у приймальню лікарні, де працює лікар, який її вакцинував.

«Працівниця реєстратури з лікарні сказала, що лікарі не мають відношення до «Дії». Дані у базу вносять реєстратори, але є можливість що мої дані просто неправильно ввели. Поки що планую поїхати у лікарню та перевірити дані, як мені сказали у реєстратурі», - сказала Анастасія.

Вікторія Артамонова, теж студентка, розповідає про досвід звернення до менеджерів застосунку «Дія».

«Я обрала пункт вакцинації ТРЦ Art Mall. Після вакцинації чекаю на сертифікат у Дії вже третій день

Телефонувала до реєстратури клініки, від імені якої мене вакцинували, писала листа підтримці Helsi, "Дії" і МОЗ. Реєстратура клініки повідомила, що дані вносять самостійно, тому за вихідні їх могли не встигнути обробити», - розповідає студентка.

Водночас підтримка «Дії» взяла дані Вікторії: ПІБ, номер платника податків, номер телефону і номер пристрою Дії. Їй сказали, що перенаправили запит менеджеру, який займається питаннями сертифікатів. Також у підтримці Дії рекомендували звернутися до установи, де Вікторію вакцинували.

Варто зазначити, що раніше Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив у своєму Telegram про помилки, які заважають генерувати Covid-сертифікати в «Дії».

«Найскладніший виклик зараз — це мінімізувати помилки лікарів при занесенні даних про вакцинацію, через які ми маємо жахливу конверсію — не можемо видати сертифікат усім охочим і маємо величезний негатив наших користувачів.

Ключова проблема в тому, що за законодавством помилку може виправити тільки лікар, який робив вакцину і підписав запис своїм електронним підписом. Але в жодному разі не можна тут звинувачувати лікарів, вони зараз працюють у найскладніших умовах, а правила формування сертифіката є новими та непростими», - йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» з’ясовувала, чи порушується право на освіту у її здобувачів через обов’язкову вакцинацію освітян в Україні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва