В тюрму на п’ятнадцять років та довічне позбавлення прав: як хочуть збільшити відповідальність водіїв

16:39, 22 ноября 2021
Правоохоронний комітет просить Раду включити в порядок денний чотири законопроекти, які точно не сподобаються власникам авто.
В тюрму на п’ятнадцять років та довічне позбавлення прав: як хочуть збільшити відповідальність водіїв
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань правоохоронної діяльності під час виїзного засідання у м. Харків рекомендував Верховній Раді включити в порядок денний чотири законопроекти, які істотно підсилюють відповідальність водіїв за перевищення швидкості:

-      про внесення змін до статей 286 та 286-1 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель людей (реєстр. № 6240 від 01.11.2021 року);

-      про внесення змін до статей 286 та 286-1 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху (реєстр. № 6240-1 від 10.11.2021 року);

-      про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти безпеки руху та експлуатації транспорту (реєстр. № 6240-2 від 17.11.2021 року);

-      про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо терміну позбавлення права керувати транспортними засобами ( реєстр. № 6278 від 04.11.2021 року).

Першим законопроектом № 6240 пропонується підвищити відповідальність водіїв, передбачену статтею 286 КК та статтею 286-1 КК.

Зокрема, за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, будуть карати позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

Якщо внаслідок таких дій загибло декілька осіб, то порушника чекає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами довічно.

Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило смерть потерпілого покарають позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами довічно.

Якщо при цьому загибло декілька осіб, то порушнику загрожує позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами довічно.

 Що стосується альтернативного законопроекту № 6240 -1, то ним пропонується наступне.

У статті 286 КК :

  • у диспозиції частини першої передбачити виняток стосовно перевищення швидкості саме в населених пунктах;
  • відкоригувати санкції частин другої та третьої стосовно строку позбавлення права керувати транспортними;
  • доповнити частиною четвертою, яка передбачатиме покарання за перевищення встановлених обмежень швидкості руху в населених пунктах особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження;
  • доповнити частиною п’ятою, яка передбачатиме покарання за перевищення встановлених обмежень швидкості руху в населених пунктах особою, яка керує транспортним засобом, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження.

У статті 286\1 пропонується:

  • у диспозиції частини першої передбачити виняток стосовно перевищення швидкості саме в населених пунктах;
  • доповнити частиною п’ятою, яка передбачатиме покарання за перевищення встановлених обмежень швидкості руху в населених пунктах особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження;
  • доповнити частиною шостою, яка передбачатиме покарання за перевищення встановлених обмежень швидкості руху в населених пунктах особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження.

Ще одним альтернативним законопроектом № 6240 – 2 пропонується внести зміни до статті 55 Кримінального кодексу України, якими визначити, що позбавлення права керувати транспортними засобами як додаткове покарання може призначатися судом у випадках, передбачених статтями особливої частини кодексу, на загальний строк до двадцяти років.

Також законопроект пропонує посилити кримінальну відповідальність шляхом підняття санкції як за основними, так і за додатковими видами покарання у випадках порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило загибель однієї, двох та більше осіб.

Окрім того, законопроект пропонує внести зміни до статті 287 КК України «Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації», передбачивши кримінальну відповідальність осіб, які допустили до керування транспортним засобом особу, яка перебуває в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, або не має права на керування транспортним засобом, якщо це спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, тяжке тілесне ушкодження або його смерть. Наразі така відповідальність наявна лише у осіб, що відповідальні за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, та відсутня у водіїв (власників), що передали свій транспортний засіб для керування іншим особам у стані сп’яніння або які на мають прав на керування.

Нарешті законопроектом Юлії Світличної № 6278 пропонується внести зміни до статті 30 Кодексу України про адміністративні правопорушення та до статті 55 Кримінального кодексу України.

Депутат пропонує позбавляти громадян права керування транспортними засобами на строк до трьох років за грубе або повторне порушення порядку користування цим правом або довічно за систематичне порушення порядку користування цим правом.

Про ідею народного депутата України Федора Веніславського посилити відповідальність за перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів у населених пунктах аж до позбавлення права керування транспортними засобами на строк до одного року «Судово-юридична газета» раніше вже розповідала.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді