Депутати пропонують карати штрафом до 85 тисяч грн за пропаганду одностатевих відносин

11:30, 23 ноября 2021
До парламенту внесено законопроект, який вносить відповідальність за пропаганду одностатевих відносин та педофілії.
Депутати пропонують карати штрафом до 85 тисяч грн за пропаганду одностатевих відносин
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За пропаганду одностатевих відносин пропонують передбачити штраф у розмірі від 17 000 до 85 000 грн, а також заборону фінансувати заходи, на яких озвучуються відповідні відносини. Про це йдеться у законопроекті № 6327 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за пропаганду відхилень від конституційних норм сім'ї, дитинства, материнства і батьківства, який внесли до парламенту представники «Слуг народу» та «За майбутнє», серед яких Георгій Мазурашу, Віктор М’ялик та інші.

У пояснювальній записці до законопроекту автори згадують скандали і обурення громадськості, які викликали неоднозначні книги, зокрема «Принцеса + принцеса: довго і щасливо» для дітей. Також у пояснювальній записці автори опираються на дослідження британських вчених стовно впливу пропаганди на формування статевої орієнтації. Негативно вони відгукнулися і стосовно запровадження поняття «гендер» замість «статі», що на думку авторів теж є засобом пропаганди одностатевих стосунків і підміною наукових понять.

Відтак, автори пропонують внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), якими вводиться адміністративна відповідальність за пропаганду педофілії, гомосексуалізму та трансгендеризму:

Пропаганда педофілії, гомосексуалізму або трансгендеризму тягне за собою накладення штрафу у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на громадян (фізичних осіб) (17000 грн). та у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів   на юридичних осіб (51 000 грн). За повторні дії штраф для фізичних осіб – 51 000 грн, юридичних – 85 000 грн.

Дії, вчинені посадовою особою, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 85 000 грн.

Під педофілією автори пропонують розуміти стосунки сексуального характеру між повнолітньою особою та особою, що не досягла шістнадцятирічного віку.

Під пропагандою педофілії пропонують розуміти будь-які з наступних дій: публічне визнання педофілії одним із варіантів норми або реклама педофілії, що здійснюється через засоби масової інформації, промови, вигукування гасел, друк, виготовлення, розповсюдження, демонстрацію плакатів, книг чи інших друкованих або виготовлених власноруч чи електронних матеріалів; публічне заперечення наявності негативних наслідків для дітей, що постраждали від педофілії, або визнання, що за наявності добровільної згоди дитини педофілія не є шкідливою, що здійснюється через засоби масової інформації, промови, вигукування гасел, друк, виготовлення, розповсюдження, демонстрацію плакатів тощо між повнолітньою особою та особою, що не досягла шістнадцятирічного віку.

Під пропагандою гомосексуалізму автори пропонують розуміти будь-які з наступних дій: виготовлення та/або поширення, а також публічне використання продукції, що містить відповідну символіку; публічне визнання одним із варіантів норми, реклама або заклик до укладання будь-яких видів шлюбів, не передбачених Конституцією України, що здійснюється через засоби масової інформації, промови, вигукування гасел, друк тощо.

Під трансгендеризмом автори пропонують розуміти самоідентифікацію особи не відповідно до її біологічної статі.

Під пропагандою трансгендеризму пропонують розуміти будь-які з наступних дій: реклама гормональної терапії чи хірургічної операції зі зміни статі або заклики до використання такої продукції чи послуг; публічне визнання трансгендеризму одним із варіантів норми або реклама трансгендеризму тощо.

Також автори пропонують внести зміни до Бюджетного кодексу (законопроект №6326). Згідно з пропонованими нормами, бюджет не може містити видатків, що спрямовуються на реалізацію програм та заходів, які мають ознаки пропаганди педофілії, гомосексуалізму та трансгендеризму.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписав Закон України «Про медіацію». 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки