Кабмін підтримав ініціативу Віктора Ляшка створити реєстр донорів крові

15:01, 24 ноября 2021
МОЗ займеться створенням нового реєстру, до якого занесуть усіх донорів крові та компоненти крові.
Кабмін підтримав ініціативу Віктора Ляшка створити реєстр донорів крові
Джерело фото: КМДА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін ухвалив постанову «Про деякі питання функціонування Національного реєстру донорів крові та компонентів крові, а також осіб, яким заборонено виконувати донорську функцію в електронній системі охорони здоров'я» 

Проект запроновано Міністерством охорони здоров'я в особі його очільника Віктора Ляшка.

Основні положення проекту акта полягають в наступному:

  • затвердити Порядок функціонування Національного реєстру донорів крові та компонентів крові, а також осіб, яким заборонено виконувати донорську функцію в електронній системі охорони здоров'я;
  • внести зміни до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров'я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 року № 411.

Власником реєстру донорів крові буде Міністерство охорони здоров'я. Реєстр створять не пізніше, ніж через один рік з дня набрання чинності Законом України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». Справа тільки в тому, що, згідно з відомостями офіційного порталу Верховної Ради України, Закон набрав чинності 25.01.2021 року. Тобто, часу на створення реєстру залишається обмаль.

Завданням Національного реєстру є збір, зберігання, використання та передача визначеної законом інформації про донорів крові та компоненти крові, а також даних про осіб, яким заборонено виконувати донорську функцію. 

Записи, що вносяться до Національного реєстру та засвідчуються шляхом накладення кваліфікованого електронного підпису медичного працівника, є первинною обліковою медичною документацією в електронній формі.

Кожному донору, інформація про якого вноситься до Національного реєстру, присвоюється унікальний ідентифікаційний номер для забезпечення анонімності донації, конфіденційності інформації, наданої донором, а також можливості його подальшої ідентифікації в системі крові та забезпечення простежуваності.  

МОЗ визнає, що станом на сьогодні існують проблеми контролю якості роботи з донорською кров'ю та ліцензування усіх закладів, які працюють із кров'ю і компонентами крові, перегляду системи пільг, заохочень для донорів і залучення донорів, які виникають у зв'язку з відсутністю затверджених стандартів щодо безпеки та якості донорської крові і компонентів крові, простежуваності, гемонагляду, які відповідають кращим світовим практикам, а також відсутності імплементованого принципу безоплатного добровільного донорства як фундаментальної засади ефективної діяльності національної системи крові.

Вказана проблема полягає не лише в застарілому нормативно-правовому регулюванні донорства крові та компонентів крові, але й у відсутності кроків щодо інформатизації системи крові в України.

Тож, існує потреба у створенні Реєстру, який стане основою для розвитку інституту донорства та забезпечення потреби медичної системи в донорській крові, а також у запровадженні екстериторіального принципу щодо здавання крові та залучення до донорства іноземців та осіб без громадянства, які тимчасово перебувають на території України.

Окрім того, розповідалося скільки «ковідних» грошей Кабмін дасть Мін’юсту на доплати лікарям, що лікують засуджених.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді