Адвокатам дозволять обирати спрощену систему оподаткування, але обмежать у кількості найманих працівників

08:15, 30 ноября 2021
У Верховній Раді вирішили усунути нерівні умови оподаткування доходів адвокатів та ФОПів за допомогою змін до Податкового кодексу.
Адвокатам  дозволять обирати спрощену систему оподаткування, але обмежать у кількості найманих працівників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів на чолі з Володимиром Ватрасом зареєстрували  законопроект № 6358 від 29.11.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих адвокатом, який зареєстрований як самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність».

Згідно з ним, пропонується внести зміни до Податкового кодексу України щодо розширення кола осіб, які можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування, визначивши самозайняту особу, яка проводить незалежну професійну адвокатську діяльність, як платника податку, яка має право самостійно обрати спрощену систему оподаткування.

Згідно із змінами, які пропонується внести до статті 178 Податкового кодексу фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи та є резидентами, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Така податкова декларація подається відповідно до цього розділу у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Оподаткування доходів, отриманих самозайнятою особою, яка провадить незалежну професійну адвокатську діяльність та яка обрала спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, здійснюється за правилами, встановленими ПКУ.

Розглядається можливість обрання адвокатами другої та третьої групи спрощеної системи оподаткування. Їм дозволять наймати  до 4 працівників.

Чим обґрунтовують необхідність законопроекту

На сьогодні, податкове законодавство вказує на те, що адвокат, який здійснює індивідуальну діяльність, повинен стояти на обліку в податковому органі як самозайнята особа, яка займається незалежною професійною діяльністю (за КВЕД 69.10). Оподатковується така діяльність за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 Податкового кодексу України, 18 % бази оподаткування щодо доходів та 1,5 % військовий збір.

Проте поряд з цим є законодавчо закріплена можливість адвокатів зареєструватись у податкових органах як ФОП з ознакою незалежної професійної діяльності (п. 65.9 Податкового кодексу), без порушення ч. 1 статті 13 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та обрати спрощену систему оподаткування.

На відміну від фізичних осіб-підприємців, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, позбавлені можливості обрати спрощену систему оподаткування, що, у свою чергу, ставить таких осіб у нерівні умови оподаткування отриманих ними доходів.

Неоднозначність зазначених правових норм призводить до суттєвого переобтяження вимог до податкового обліку та оподаткування самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну адвокатську діяльність, на відміну від спрощенців, що є неоптимальним з боку економічної доцільності та соціальної справедливості.

Прийняття законопроекту обумовлюється необхідністю подолання дискримінації та вирівнювання права адвокатів, які практикують індивідуально, та тих, які навмисно реєструються у податкових органах як фізичні особи – підприємці з ознакою незалежної професійної діяльності (п. 65.9 Податкового кодексу) задля отримання можливості обрання спрощеної системи оподаткування. 

Одночасно в Раді вирішується питання про можливість   розглядати судові справи про захист честі та гідності за два дні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва