Чиновники та депутати залишаться без величезних зарплат: Рада готується їх обмежити

08:50, 30 ноября 2021
Розмір зарплат керівників держпідприємств, чиновників та депутатів не буде перевищувати п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.
Чиновники та депутати залишаться без величезних зарплат: Рада готується їх обмежити
Джерело фото: depo.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада готується розглянути законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення розміру заробітної плати посадовим особам органів державної влади, місцевого самоврядування та державних підприємств (реєстр. № 3034  від 07.02.2020).

Зміни вносять до Закону України «Про оплату праці» та в закони України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України».

Законопроектом пропонується обмежити розмір заробітної плати керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, що фінансуються чи дотуються з бюджету.

Максимальний розмір місячної заробітної плати таких керівників не зможе перевищувати п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат, крім тих місяців, у яких виплачується допомога для оздоровлення та надається оплачувана відпустка. При цьому, така допомога не може перевищувати розмір заробітної плати.

Максимальний розмір місячної заробітної плати працівників органів державної влади, інших державних органів, їх апаратів (секретаріатів), державних підприємств, установ та організацій не зможе перевищувати п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (крім тих місяців, у яких виплачується допомога для оздоровлення та надається оплачувана відпустка). При цьому, така допомога не може перевищувати розмір заробітної плати.

Максимальний розмір місячної заробітної плати посадових осіб органів місцевого самоврядування, не зможе перевищувати п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (крім тих місяців, у яких виплачується допомога для оздоровлення та надається оплачувана відпустка). При цьому, така допомога не може перевищувати розмір заробітної плати.

Максимальний розмір місячної заробітної плати народного депутата не зможе перевищувати п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (крім тих місяців, у яких виплачується допомога для оздоровлення та надається оплачувана відпустка). При цьому, така допомога не може перевищувати розмір заробітної плати.

Головне науково-експертне управління зазначило, що запропонована законодавча ініціатива, на відміну від тенденції останніх років, коли заробітні плати, що встановлюються для суддів, прокурорів, посадових осіб новостворених антикорупційних органів, в рази перевищують посадові оклади, наприклад, посадових осіб органів виконавчої влади найвищого рівня, що призвело до значних диспропорцій у заробітних платах у межах державного сектору, пропонує іншу крайність у врегулюванні оплати праці – її обмеження незалежно від складності, умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці певним максимумом.

Такі обмеження можуть призвести до невиправданого зрівняння розмірів оплати праці фахівців з різним рівнем навантаження і відповідальності і стати демотивуючим фактором.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Києві налаштовані істотно зменшити штрафи, передбачені Законом «Про захист прав споживачів», та встановити судовий контроль за його накладенням.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси