Період відсторонення від роботи невакцинованих держслужбовців зарахують їм в стаж: роз’яснення НАДС

10:51, 7 декабря 2021
Відсторонені від роботи держслужбовці не втратять можливості отримати черговий ранг.
Період відсторонення від роботи невакцинованих держслужбовців зарахують їм в стаж: роз’яснення НАДС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Змінами до Постанови № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Кабмін розпорядився керівникам державних органів (державної служби), керівникам підприємств, установ та організацій забезпечити, зокрема, відсторонювати від роботи (виконання робіт) працівників та державних службовців, обов’язковість профілактичних щеплень проти СОVID-19 яких визначена переліком та які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень проти СОVID-19, окрім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації, виданий закладом охорони здоров’я.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04 жовтня 2021 року № 2153, затверджено перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти СОVID-19. До цього переліку включено, зокрема, працівників центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів, переважна більшість яких є державними службовцями.

Це одразу викликало хвилю непорозумінь, особливо серед держслужбовців, для яких відсторонення від роботи є критичним через стаж державної служби.

Щодо останнього, то втручатися довелося Національному агентству України з питань державної служби, яке 30.11.2021 опубліковано роз’яснення від № 144-р/з щодо зарахування періоду відсторонення державного службовця відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 до стажу державної служби (для надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки, для присвоєння чергового рангу).

В НАДС нагадали, що процедура відсторонення державного службовця від виконання посадових обов’язків врегульована ст. 72 Закону України «Про державну службу».

Таке відсторонення відбувається за рішенням керівника державної служби одночасно з прийняттям рішення про порушення дисциплінарного провадження або під час його здійснення у разі:

- наявності обставин, що дають підстави вважати, що такий державний службовець може знищити чи підробити речі і документи, які мають суттєве значення для дисциплінарного провадження;

- впливу на працівників державного органу та інших осіб, зокрема, здійснення протиправного тиску на підлеглих, погрози звільненням з роботи;

- перешкоджання в інший спосіб об’єктивному вивченню обставин вчинення дисциплінарного проступку.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про державну службу» відносини, що виникають у зв’язку із проходженням державної служби, регулюється цим Законом.

Дія норм законодавства про працю поширюється на державних службовців у частині відносин, не врегульованих цим Законом.

Відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі:

- появи на роботі в нетверезому стані,

-у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;

- відмови або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;

-в інших випадках, передбачених законодавством.

Згідно зі ст. 46 Закону України «Про державну службу» стаж державної служби дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки.

До стажу державної служби зараховуються, зокрема, час перебування на посаді державної служби відповідно до цього Закону, а також період, коли державний службовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом.

Таким чином, наголошує НАДС, період відсторонення державного службовця відповідно до постанови № 1236 зараховується до стажу державної служби для встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки, а також для присвоєння чергового рангу.

Але у держслужбовців наразі виникла інша проблема. Як стало відомо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект про розмір зарплат керівників держпідприємств, чиновників та депутатів, який не буде перевищувати п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області