Що дозволяє законопроект про право на зброю, який комітет передав у сесійну залу Верховної Ради

14:43, 8 декабря 2021
Правоохоронний комітет Ради погодився, що законопроект про право на зброю можна розглядати в першому читанні.
Що дозволяє законопроект про право на зброю, який комітет передав у сесійну залу Верховної Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні відмовляться від видачі дозволів на зброю та перейдуть на нові принципи оформлення права на неї.

Про це йдеться в законопроекті № 5708 від 25.06.2021  «Про право на цивільну вогнепальну зброю», який Комітетом з питань правоохоронної діяльності рекомендовано Верховній Раді прийняти за основу в першому читанні.

Законопроект № 5708 регулює відносини, пов’язані з обігом виключно цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї.

Ним встановлюються такі категорії цивільної вогнепальної зброї:

А – автоматична вогнепальна зброя;

В – гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична);

С – короткоствольна вогнепальна зброя (за виключенням гладкоствольної короткоствольної (травматичної) зброї);

D – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя;

Е – довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

Буде запроваджений Єдиний державний реєстр цивільної вогнепальної зброї, його держателем буде Міністерство внутрішніх справ України. Інформація в Реєстрі підлягає довічному зберіганню. Відомості щодо власника зброї та місця зберігання зброї знеособлюються через 10 років після припинення дії Посвідчення власника зброї. Володіння та користування зброєю без внесення відомостей до Реєстру заборонять.

Кабінет Міністрів України буде визначати зони, вільні від зброї.

Хто отримає посвідчення власника зброї

За аналогією з Посвідченням водія запроваджується Посвідчення власника зброї.

Право на отримання Посвідчення власника зброї мають дієздатні громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України та:

- не мають медичних протипоказань до поводження зі зброєю;

- не мають судимості, що погашена чи знята за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених Розділами І, ІІ, ІІІ, ІV, VІ, ІХ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, XV, XVII, XVIII, ХІХ, ХХ Особливої частини Кримінального кодексу України (крім реабілітованих);

- не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року за одне з правопорушень, передбачених статтею 1224, частиною третьою, четвертою статті 126, статтями 130, 17219, 17220, 173, 1732, 1733, 174, 1831, 1843, 185, 18510, 186, 1868, 187, 190-1956, 203, 2031, 2041, 2042-2044 Кодексу України про адміністративні правопорушення;

- рішенням суду не позбавлені права на володіння вогнепальною зброєю або не обмежені в цьому праві.

Право на отримання категорії зброї D та вихолощеної зброї отримають громадяни особи, які досягли 18-річного віку та пройшли відповідне навчання поводження зі зброєю та відповідають певним вимогам.

Право на отримання категорії зброї В отримають виключно особи, професійна діяльність яких пов’язана із ризиком, для захисту життя і здоров’я внаслідок можливого вчинення щодо них відповідних протиправних діянь, а саме судді, прокурори, поліцейські, приватні виконавці, приватні детективи, нотаріуси, адвокати, журналісти, працівники органів державного екологічного контролю, працівники спеціальних підрозділів органів охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, а також особи, які обіймали посади у військових формуваннях та правоохоронних органах із закріпленням табельної вогнепальної зброї.

Право на отримання категорії зброї Е отримають громадяни України, які досягли 25-річного віку, та щодо яких відсутні відомості в Реєстрі про їх притягнення два та більше разів до адміністративної відповідальності за статтею 191 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Право на отримання категорії зброї С отримають спортсмени – громадяни України, які досягли 18-річного віку, що не рідше ніж два рази на рік брали участь у всеукраїнських або міжнародних спортивних змаганнях у складі збірних команд України та мають спортивне звання не нижче майстра спорту України з видів спорту, у правилах спортивних змагань яких передбачене використання спортивної вогнепальної зброї.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець буде виносити постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування цивільною вогнепальною зброєю, пневматичною та охолощеною зброєю, - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Фізичні особи можуть бути нагороджені відзнакою «Іменна вогнепальна зброя» та відомчою заохочувальною відзнакою «Вогнепальна зброя» цивільної вогнепальної зброї будь-якої категорії, крім категорії А.

Фізичні особи, фізичні особи-підприємці та юридичні особи (за винятком юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що мають ліцензії на виробництво та ремонт цивільної вогнепальної зброї і бойових припасів до неї, торгівлю цивільною вогнепальної зброєю та бойовими припасами до неї), які мають у власності чи іншому законному володінні цивільну вогнепальну зброю, повинні укласти в установленому законодавством порядку договір страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи застосування цієї зброї протягом 5 робочих днів після отримання зброї у власність і у 3-дениий строк надати його копію відповідному органу Міністерства внутрішніх справ України.

Фізичні особи не отримають права набувати у власність цивільну вогнепальну зброю категорії А.

Фізичні особи отримують право набути цивільну вогнепальну зброю, бойові припаси, компоненти бойових припасів, основні частини до неї та дозволені засоби зменшення гучності пострілу після отримання ними Посвідчення власника зброї з відповідною категорією зброї.

Фізичні особи мають право набувати виключно ті бойові припаси та кулі, які відповідають калібру наявної в них цивільної вогнепальної зброї, та основні частини лише до цієї зброї.

Юридичні особи зможуть придбавати цивільну вогнепальну зброю та бойові припаси для їх подальшого перепродажу (зброя для продажу) або для використання у власній господарській діяльності (зброя для експлуатації).

Юридичні особи не отримають права набувати у власність зброю категорії А. 

Юридичні особи, які мають ліцензію на діяльність тирів та стрільбищ, виробництво цивільної вогнепальної зброї і бойових припасів до неї, отримають право на набуття цивільної вогнепальної зброї всіх категорій без обмеження, а категорії А - у кількості не більше п’яти одиниць однієї моделі за одним місцем постійного зберігання зброї.

Юридичні особи, які мають ліцензію на торгівлю цивільною вогнепальною зброєю та бойовими припасами до неї, мають право на набуття для продажу цивільної вогнепальної зброї всіх категорій, окрім категорій А та С.

Суб’єкти охоронної діяльності будуть набувати у власність цивільну вогнепальну зброю з урахуванням положень Закону України «Про охоронну діяльність».

Кіностудіям дозволять набувати у власність для експлуатації виключно вихолощену зброї.

Музеям, які використовують зброю в якості експонатів, можна буде набувати у власність для експлуатації вихолощену, нейтралізовану, старовинну (антикварну) зброю, копії та репліки старовинної (антикварної) зброї.

Вогнепальну зброю категорії С, яка належить фізичним особам, за виключенням нагородної вогнепальної зброї, заборонять зберігати за місцем проживання чи іншого володіння власника та зобов’яжуть передавати на зберігання в стрілецький тир або стрільбище.

Яку зброю заборонять для цивільного обігу.

В Україні буде заборонена для цивільного обігу:

- вогнепальна зброя, виготовлена з матеріалів, що не дозволяють виявити її за допомогою металошукачів або інших пристроїв, призначених для її виявлення;

- вогнепальна зброя, яка створена шляхом переробки невогнепальної зброї або вогнепальної зброї, в якій було замінено основні частини, що призвело до суттєвих змін властивостей такої зброї, якщо такі переробки та зміни проведено без ліцензії на виробництво та ремонт цивільної вогнепальної зброї і бойових припасів до неї, торгівлю цивільною вогнепальною зброєю та бойовими припасами до неї;

- вогнепальна зброя, перероблена таким чином, що ускладнює її ідентифікацію, в тому числі зброя з незаконно заміненими основними частинами, а також вогнепальна зброя, замаскована під інші предмети;

- вогнепальна зброя з видаленим чи незаконно зміненим її маркуванням;

- гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя, призначена для стрільби патронами, спорядженими гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії калібром менше 6 міліметрів;

- нарізна зброя калібром більше 12,7 мм, якщо швидкість польоту її кулі перевищує 700 м/с;

- револьвери (крім револьверів газових; револьверів, віднесених до категорії В, що знаходилися у законному користуванні до набрання чинності цим Законом; револьверів, якими нагороджені фізичні особи як відзнакою «Іменна вогнепальна зброя» та військовослужбовці - відомчою заохочувальною відзнакою «Вогнепальна зброя»);

- довгоствольна гладкоствольна вогнепальна зброя калібром більше 27 міліметрів;

- вогнепальна зброя, що не відповідає вимогам безпеки та технічним вимогам до зброї цієї категорії, не пройшла огляд її технічного стану та контрольний відстріл для криміналістичного обліку;

- вкладні нарізні стволи до гладкоствольної вогнепальної зброї;

- патрони, споряджені гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, які не пройшли оцінку відповідності;

- бойові припаси бронебійної (куля з твердим осердям бронебійної дії), вибухової (куля із зарядом, що вибухає в момент зіткнення) або запальної (куля з хімічною сумішшю, яка запалюється при контакті з повітрям або в момент зіткнення) дії, а також снаряди для подібних бойових припасів;

- бойові припаси, спеціально сконструйовані для посилення пробивної дії та ураження захищених цілей, а також снаряди для подібних бойових припасів.

Також забороняється:

- застава та заклад цивільної вогнепальної зброї чи бойових припасів до неї;

- використання для гладкоствольної короткоствольної (травматичної) зброї будь-яких патронів, за виключенням патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, холостих патронів, патронів газової дії;

- зазначення більше однієї особи як власника цивільної вогнепальної зброї у свідоцтві про реєстрацію зброї.

Як дозволять застосовувати зброю

Власники цивільної вогнепальної зброї, яка перебуває в цивільному обігу, можуть застосовувати наявну в них на законних підставах цивільну вогнепальну зброю для захисту життя, здоров'я і власності в стані необхідної оборони або крайньої необхідності. Застосуванню зброї має передувати чітко виражене попередження про це особі, щодо якої планується застосування зброї, за винятком випадків, коли зволікання в застосуванні зброї створює безпосередню небезпеку для життя власника зброї, інших осіб або може спричинити інші тяжкі наслідки.

Буде заборонено застосовувати цивільну вогнепальну зброю, яка перебуває в цивільному обігу, щодо жінок з явними ознаками вагітності, осіб з явними ознаками інвалідності, неповнолітніх, коли їхній вік очевидний або відомий, за винятком випадків здійснення зазначеними особами збройного або групового нападу.

Якщо внаслідок застосування цивільної вогнепальної зброї, яка перебуває у цивільному обігу, нападнику заподіяно тілесні ушкодження, особа, яка застосувала цивільну вогнепальну зброю, зобов’язана здійснити виклик екстреної медичної допомоги, вжити заходів до охорони місця події та негайно повідомити органам Національної поліції України про випадок застосування зброї.

Полювання буде здійснюватися з цивільною вогнепальною зброєю категорій D або E, що належить іншій фізичній особі або користувачу мисливських угідь, лише у присутності власника цієї зброї або уповноваженого працівника користувача мисливських угідь, за яким закріплена ця цивільна вогнепальна зброя, за умови наявності у власника зброї чи уповноваженого працівника користувача мисливських угідь посвідчення власника зброї з отриманою відповідною категорією зброї та свідоцтвом про реєстрацію зброї на кожну одиницю зброї.

Чи дозволять носіння зброї

Носіння цивільної вогнепальної зброї заборонять, окрім спеціально обумовлених випадків.

Носіння, використання цивільної вогнепальної зброї категорії С, D, Е дозволять під час заняття стрільбою (тренування), полювання чи проведення спортивних заходів у межах стрілецьких тирів, стрільбищ або стендів.

Носіння цивільної вогнепальної зброї категорій D, E дозволять у межах місця постійного зберігання зброї власником цієї зброї.

Носіння цивільної вогнепальної зброї категорій В та нагородної зброї дозволять, за винятком місць, де існує заборона перебування зі зброєю.

Власники цивільної вогнепальної зброї категорій С, D, E отримають право транспортувати її до місць постійного зберігання зброї, полювання, проведення спортивних заходів чи заняття стрільбою (тренування), до органів, що здійснюють періодичний огляд технічного стану та контрольний відстріл зброї, до органів Національної поліції України, до магазинів з продажу зброї та до майстерень з її ремонту.

Транспортування цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів повинно буде здійснюватися у спеціально призначених для цього засобах (чохол, кейс тощо) у спосіб, що забезпечує безпеку власнику та оточуючим, їх надійне зберігання та унеможливлює безперешкодний доступ до них сторонніх осіб.

Цивільна вогнепальна зброя під час транспортування повинна знаходитися в розрядженому стані (без боєприпасів у патроннику чи магазині, у тому числі запасному або знятому).

Транспортування однією фізичною особою більш ніж десяти одиниць цивільної вогнепальної зброї заборонять.

Власники зброї під час носіння та транспортування цивільної вогнепальної зброї будуть зобов’язані мати при собі посвідчення власника зброї з відповідною категорією зброї та свідоцтво про реєстрацію зброї на кожну одиницю зброї.

Носіння та транспортування бойових припасів відповідної категорії буде дозволено за умови наявності в особи при собі посвідчення власника зброї з відповідною категорією зброї, до якої належать бойові припаси.

Транспортувати понад десяти одиниць цивільної вогнепальної зброї юридичні особи будуть здійснювати у супроводі озброєної охорони.

ГНЕУ вважає, що цього законопроекту недостатньо. Необхідним є ухвалення закону, який врегульовуватиме питання забезпечення громадянами держави права на активний особистий захист свого життя та здоров'я, а також життя та здоров'я навколишніх від злочинних посягань, в стані крайньої необхідності за допомогою вогнепальної зброї.

Законопроектом же надається право на придбання у власність короткоствольної вогнепальної зброї (пістолетів, оскільки придбання та використання револьверів забороняється) лише обмеженій групі громадян (спортсменів) і фактично лише для використання для занять спортом, а не для самозахисту, оскільки зберігання такої зброї передбачено лише в стрілецькому тирі або на стрільбищі; надання травматичної зброї пропонується обмежити; транспортування зброї має відбуватися з розрядженими магазинами, що унеможливлює застосування зброї задля самозахисту у випадку крайньої необхідності тощо.

Раніше повідомлялося, що Міноборони передає територіальним громадам патрони.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду