У Мінцифрі розповіли про розробку е-гривень

16:48, 15 декабря 2021
Міністерство з партнерами запускають пілотний проект, який допоможе в розробці е-гривні.
У Мінцифрі розповіли про розробку е-гривень
Джерело фото: НБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За підтримки Міністерства цифрової трансформації стартував проект з випуску е-гривні. Задум реалізується «Таскомбанком», фінтех-компанією Bitt та Stellar Development Foundation.

Як зазначає заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, у межах пілоту співробітники державного підприємства «Дія» отримають електронні гроші з можливістю програмування.

«Цей проект дозволить Мінцифрі та Нацбанку проаналізувати ефективність технологічних рішень, які можуть бути використані під час розробки е-гривні. Пілот стане важливим драйвером платіжних інновацій у банківському секторі України», — зазначив Борняков.

Національний банк України почав вивчати питання випуску е-гривень ще у 2016 році. У 2018 році було проведено пілотний проект з випуску е-гривні для роздрібних платежів на платформі блокчейн.

Взагалі, е-гривня – це електронна форма грошової одиниці України, емітентом якої є Національний банк України. Таким чином, е-гривня є фіатною валютою, яка обмінюватиметься на готівкові або безготівкові кошти у співвідношенні 1:1.

Варто зазначити, що Борняков також говорив про спрощення контролю за фінансами. Він казав, що перевівши субсидії на оплату ЖКП та інші соцвиплати в е-гривню, легко можна буде відстежувати, на що насправді була витрачена грошова допомога від держави.

 «Можна давати гроші на конкретні цілі. Наприклад, на оплату комунальних платежів або на покупку дитячих товарів», - пояснив заступник.

Водночас у Мінцифрі зауважують, що для українців електронна гривня може суттєво здешевити грошові перекази та посилити безпеку особистих фінансів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що НБУ продовжує вивчати можливість випуску власної цифрової валюти.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagramщоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва