Що береться до уваги при встановленні факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без укладення шлюбу

08:40, 21 декабря 2021
Показання свідків та спільні фотографії не можуть бути єдиною підставою для встановлення факту спільного проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.
Що береться до уваги при встановленні факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без укладення шлюбу
Джерело фото: library.vn.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 531/295/19 та встановив, що показання свідків та спільні фотографії не можуть бути єдиною підставою для встановлення факту спільного проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, шо позивач звернулася до суду з позовом до відповідачів про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без укладення шлюбу, визнання майна спільною сумісною власністю подружжя та визнання права власності   на нерухоме майно.

Позовна заява мотивована тим, що більше 17 років, починаючи з червня 1999 року по 30 листопада 2016 року, вона без реєстрації шлюбу проживала однією сім`єю, вела спільне господарство, мала спільний бюджет та побут з чоловіком.

Пізніше, один з відповідачів став проживати у її будинку однією сім`єю з нею, її сином та його батьком, разом з яким вона займалася його вихованням та матеріальним забезпеченням. Відповідач, якому у  2001 році виповнилося 7 років, відвідував Микитівську початкову школу Карлівського району Полтавської області. Мати дитини на той час проживала у м. Ірпінь Київської області. 

З 2010 року її чоловік був інвалідом ІІ групи, потребував періодичного лікування під час загострення хвороб і в цей час саме вона здійснювала за ним догляд, проводила оплату лікування. Вона продовжувала проживати однією сім`єю без реєстрації шлюбу з чоловіком, якого вважала своїм до його смерті, мала з ним спільний бюджет та побут. 

Після смерті її чоловіка приватним нотаріусом було заведено спадкову справу. До спадкоємців першої черги відносяться: відповідачі (син померлого, мати померлого), яка має право на обов`язкову частку у спадщині. За життя вони з не здійснювали поділ майна, не вбачали у цьому необхідності. Після поховання померлого, його син забрав майно разом з правовстановлюючими документами.

Рішенням суду першої інстанції у задоволенні позову відмовлено.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано й ухвалено нове судове рішення, яким позов задоволено частково. Встановлено факт спільного проживання однією сім`єю, як чоловіка та жінки з 21 вересня 2001 року по 30 листопада 2016 року. Визнано спільною сумісною власністю: автомобіль ЗІЛ-130, вантажний причіп до нього; автомобіль КІА Cerato. Визнано за позивачем право власності на 1/2 частку вказаного майна. 

Встановлюючи факт спільного проживання позивачки зі спадкодавцем, суд апеляційної інстанції взяв до уваги акти щодо спільного проживання позивача із ОСОБА_4 , показання свідків, які зазначили, що  позивач проживала з померлим як подружжя в двох будинках, в обох вели спільне господарство, разом доглядали за худобою та городами, отримували спільний дохід від продажу отриманих продуктів, мали спільний бюджет та розпоряджалися коштами, в тому числі в інтересах один одного, разом проводили свята та їздили відпочивати, позивач доглядала за померлим під час його хвороби.

Висновок Верховного Суду

ВС зазначив, що згідно зі статтею 74 СК України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім`єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. На майно, що є об`єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу.

Тобто при застосуванні статті 74 СК України слід виходити з того, що указана норма поширюється на випадки, коли чоловік і жінка не перебувають у будь-якому іншому шлюбі та між ними склалися усталені відносини, що притаманні подружжю.

Крім того, для визначення осіб як таких, що перебувають у фактичних шлюбних відносинах, для вирішення майнового спору на підставі статті 74 СК України, суд повинен встановити факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу в період, протягом якого було придбано спірне майно.

Отже, проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов`язків, зокрема права спільної сумісної власності на майно.

ВС також підкреслив, що визнання майна таким, що належить на праві спільної сумісної власності жінці та чоловікові, які проживають однією сім`єю, але не перебувають у шлюбі між собою, відбувається шляхом встановлення факту проживання однією сім`єю, ведення спільного побуту, виконання взаємних прав та обов`язків.

Згідно з частиною четвертою статті 368 ЦК України майно, набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти членів сім`ї, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором, укладеним у письмовій формі.

Ураховуючи викладене, особам, які проживають однією сім`єю без реєстрації шлюбу, на праві спільної сумісної власності належить майно, набуте ними за час спільного проживання або набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти.

Вирішуючи питання щодо правового режиму такого майна, суди зазвичай встановлюють факти створення (придбання) сторонами майна внаслідок спільної праці, ведення спільного господарства, побуту, виконання взаємних прав та обов`язків, з`ясовують час придбання, джерело набуття (кошти, за які таке майно було набуте), а також мету придбання майна, що дозволяє надати йому правовий статус спільної сумісної власності.

ВС також зазначив, що для встановлення спільного проживання однією сім`єю до уваги беруться показання свідків про спільне проживання фактичного подружжя та ведення ними спільного побуту, документи щодо місця реєстрації (фактичного проживання) чоловіка та жінки, фотографії певних подій, документи, що підтверджують придбання майна на користь сім`ї, витрачання коштів на спільні цілі (фіскальні чеки, договори купівлі-продажу, договори про відкриття банківського рахунку, депозитні договори та інші письмові докази) тощо.

ВС відзначив, що показання свідків та спільні фотографії не можуть бути єдиною підставою для встановлення факту спільного проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.

Верховний Суд залишив рішення апеляційного суду без змін. 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, про виселення з будинку без надання іншого житлового приміщення: ВС вказав на важливий аспект.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки