Що ухвалила Верховна Рада протягом 2021 року. Частина третя. Податкова амністія, «ресурсний законопроект», податок на Google

08:40, 28 декабря 2021
Які податки доведеться сплачувати українцям вже з Нового року.
Що ухвалила Верховна Рада протягом 2021 року. Частина третя. Податкова амністія, «ресурсний законопроект», податок на Google
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наступні пленарні засідання Верховної Ради після Нового року відбудуться з 24 по 28 січня 2022 року. Водночас на тиждень з 17 по 21 січня передбачено роботу в комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах). 28 січня Рада також закриє поточну сесію, нова сесія розпочнеться з 1 лютого.

Протягом 12 місяців Верховна Рада встигла ухвалити в другому читанні більше 250 законів. Більша частина з них вже набрала чинності, інші розпочнуть діяти в 2022 році.

Значна частина з них стосується податків та зборів.

«Судово-юридична газета» проаналізувала,  які «подарунки» від нардепів українці отримали в 2021 році.

1. Податкова амністія

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування або «податкова амністія» є ініціативою Президента України і складалася з пакету з 4 законів :

- Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

 - Про внесення зміни до статті 29 Бюджетного кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

- Про внесення зміни до статті 16 Закону України «Про валюту і валютні операції» у зв’язку з внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

- Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

На момент ухвалення закону від запропонованого Президентом первісного змісту законопроектів в ньому залишилася хіба що ідея.  

Одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванню підлягають валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме і нерухоме майно, у тому числі об'єкти незавершеного будівництва, частки (паї) у майні юридичних осіб, розміщені як в Україні, так і закордоном, які були придбані до 1 січня 2021 року та які в момент їхнього отримання підлягали оподаткуванню в Україні, але з них не були сплачені податки і збори.

Вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори:

1) активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень;

2) нерухоме майно, розташоване на території України, в обсязі:

а) об’єкти житлової нерухомості:

-квартира/квартири, загальна площа якої/яких не перевищує сукупно
120 квадратних метрів;

- житловий будинок/житлові будинки, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 квадратних метрів;

б) нежитлові будинки некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 квадратних метрів;

в) земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України;

3) один транспортний засіб особистого некомерційного використання.

Ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування:

5 відсотків щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в банках; 

9 відсотків щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках;

2,5 відсотка  щодо номінальної вартості державних облігацій України.

2. «Ресурсний» законопроект.

30.11.2021  було прийнято  Закон  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (законопроект № 5600).

Його ухвалення супроводжувалося численними скандалами, підкилимною боротьбою та ледь не призвело до протистояння між владою та фінансово-промисловими групами.

Законом запроваджено :

  • так зване «мінімальне податкове зобов’язання» (усі власники сільськогосподарських земельних ділянок, які розташовані за межами населених пунктів, повинні будуть сплачувати не менше ніж мінімальну суму податку, яка буде обраховуватися за спеціальною формулою);
  • звільнення від окремих податків підприємств, розташованих в деяких районах Донецької, Луганської, Волинської та Львівської областей, що окремі фахівці вже охрестили «внутрішнім офшором»;
  • можливість заборони виїзду за кордон керівникам підприємств, що мають податкові борги,
  • додаткове оподаткування операцій з нерухомістю
  • дозвіл записувати дії податківців на відео (податківцям також дозволили записувати платників податків);
  • змінено склад платників єдиного податку;
  • підвищується розмір акцизного податку на тютюн та алкоголь;
  • змінюється порядок ліцензування алкогольної продукції та тютюнових виробів;
  • підвищено ставку рентної плати на залізну руду, проте звільнено від такої плати видобування марганцевої руди;
  • розширене коло осіб, які мають право на податкову амністію;

Крім того, при продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. У разі, якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до цього Кодексу і самостійно сплатити податок з суми такого перевищення.

Тобто, доходи від продажу овочів з власної земельної ділянки не повинні перевищувати 78 000 грн у 2021 році. Інакше доведеться платити податок.

3. Податок на Google

Ідея обкласти податками соцмережі та електронні сервіси, що адмініструються іноземними компаніями належить голові Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетманцеву.

В «народі» проект закону одразу охрестили «законом про податок на Facebook».  Крім Facebook під нього підпадають і інші платформи, зокрема всі сервіси Google та Netflix.

Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування  оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати   за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» частково вже набрав чинності, окремі норми будуть застосовуватися з 01.01.2022 року.

Закон містить наступні новації:

  • визначення та перелік електронних послуг;
  • нерезиденти включаються до переліку осіб, які реєструються платниками податку на додану вартість;
  • встановлюються правила визначення місця постачання електронних послуг (B2C);
  • встановлюється форма та порядок надсилання податкового повідомлення нерезиденту та скарги на таке рішення;
  • визначається спрощена процедура реєстрації платника ПДВ для постачальників-нерезидентів, яка може здійснюватися віддалено в електронній формі на спеціально розробленому вебпорталі;
  • визначаються правила податкового обліку з податку на додану вартість для нерезидентів, що надають фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України;
  • передбачається сплата податкового зобов’язання для нерезидента в іноземній валюті.

4. Податковий режим «Дія Сіті»

Законом  про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні встановлений спеціальний режим оподаткування для резидентів «Дія Сіті», тобто, IT-компаній.

Для них запроваджується :

- спеціальний режим оподаткування резидентів «Дія Сіті» – ІТ компаній;

– можливість сплати податку на прибуток підприємств на особливих умовах – за принципом податку на виведений капітал;

– оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходів спеціалістів – резидентів «Дія Сіті» у вигляді заробітної плати, винагороди за гіг-контрактом, авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори за ставкою 5% у разі, якщо такі доходи спеціаліста не перевищують еквівалент 240 тис. євро за рік;

– сплата єдиного соціального внеску резидентом «Дія Сіті» (якщо він відповідає встановленим вимогам) у розмірі мінімального страхового внеску на суму нарахованої зарплати або винагороди за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами.

Окрім всього цього, депутати :

- встановили ставку податку на додану вартість 14 відсотків по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції.

(Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції»).

- завершили пільговий період для розмитнення «євроблях»

Встановили, що тимчасово, протягом 180 днів з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об’єктом оподаткування якими є транспортні засоби» базою оподаткування податком операцій із ввезення на митну територію України транспортних засобів особистого користування, що були у використанні та з року випуску яких минуло більше п’яти років, які класифікуються за товарними позиціями 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни) та станом на 31 грудня 2020 року перебували у митному режимі тимчасового ввезення або транзиту, є сума акцизного податку, нарахованого за спеціальною формулою.

(Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об’єктом оподаткування якими є транспортні засоби»  15 квітня 2021 року № 1402-IX ).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді