Парламенту пропонують змінити умови навчання лікарів: деталі

16:15, 5 января 2022
У парламенті зареєстровано законопроект, що змінює умови підготовки в інтернатурі та лікарській резидентурі.
Парламенту пропонують змінити умови навчання лікарів: деталі
Джерело фото: Укрінформ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Лікарі-інтерни повинні будуть вивчити встановлену кількість дисциплін, а також скласти міжнародний іспит. Про це йдеться у законопроекті № 6495 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підготовки в лікарській інтернатурі та лікарській резидентурі», який внесла до парламенту представник «Голосу» Інна Совсун.

У пояснювальній записці Совсун пише, що ззаконопроект має на меті створити фундамент для якісної підготовки лікарів шляхом запровадження нових підходів підготовки в лікарській інтернатурі, лікарській резидентурі та безперервного професійного розвитку медичних працівників.

Процедура проходження інтернатури лікарями-інтернами та провізорами регулюється наказом Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ) від 19.09.1996 № 291 «Про затвердження Положення про первинну спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ-IV рівня акредитації медичних факультетів університетів». Наказ передбачає обов'язкову процедуру розподілу на інтернатуру випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ-IV рівня акредитації медичних факультетів університетів, однак, на думку Совсун, не визначає критеріїв, за якими така процедура розподілу повинна проводитися.

У законопроекті запропоновано внести зміни до Закону України «Про освіту» та Закону України «Про вищу освіту», де визначити, що лікарська інтернатура та лікарська резидентура є не післядипломною освітою, а професійною підготовкою лікарів у закладах охорони здоров'я для лікарів-інтернів з обов'язковим виконанням освітньої складової, що становить не менше 30% програми підготовки в лікарській інтернатурі, для лікарів-резидентів обов'язковим виконанням освітньо-наукової складової, що є частиною програми підготовки в лікарській резидентурі.

Пропонує встановити мінімальний відсоток дисциплін за вибором на рівні 15 відсотків загальної кількості кредитів ЄКТС, передбачених для відповідного рівня вищої освіти.

Основна частина змін внесена до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», де передбачено:

в інтернатуру потрапляють за результатами рейтингового загальнонаціонального електронного розподілу випускників медичної, педіатричної і стоматологічної спеціальностей, що обов’язково включає міжнародний іспит з основ медицини, на  термін не менше 3 років для випускників медичної і педіатричної спеціальностей та не менше 1 року для випускників стоматологічної спеціальності;

бази інтернатури - це заклади охорони здоров'я, лікарі-ФОПи (що мають медичний кабінет лікаря) та клінічні бази науково-дослідного типу незалежно від форми власності, що відповідає вимогам, встановленим МОЗ. Бази інтернатури самостійно подаються в електронну систему для участі в розподілі;

кошти на забезпечення лікарської інтернатури виділяються з державного бюджету України і спрямовуються на базу інтернатури для:

  • оплату праці лікарів-інтернів;
  • доплату лікарям, які здійснює керівництво програмою підготовки в інтернатурі, за таке керівництво;
  • покриття витрат баз інтернатури на матеріально-технічне забезпечення програм підготовки в інтернатурі;
  • забезпечення проведення атестації лікарів-інтернів уповноваженою установою;

перебування в лікарській інтернатурі завершується атестацією, що проводить спеціальна установа, визначена Кабміном;

лікарська резидентура – період роботи лікаря після інтернатури для здобуття кваліфікації в більш вузькій спеціалізації, ніж в інтернатурі;

вимоги безперервного професійного розвитку (БПР) поширюються на усіх фахівців у сфері охорони здоров’я, крім лікарів-інтернів. За виконання БПР нараховуються бали, за всі види освітньої діяльності, крім тих, що організовані Росією;

перепідготовка фахівців у сфері охорони здоров’я – це набуття особою, яка має освіту у сфері охорони здоров’я, необхідних професійних компетентностей для отримання права працювати за іншою спеціальністю в межах сфери охорони здоров’я. Лікарі тих спеціальностей, де є інтернатура та резидентура, проходять перепідготовку виключно в межах інтернатури та резидентури.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні стартує реєстрація на пробне ЗНО.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду