Мінекономіки пропонує урівняти права на відпустки по догляду за дитиною між чоловіками і жінками

18:43, 17 января 2022
Чиновники пропонують регламентувати умови відпусток для чоловіків по догляду за дітьми.
Мінекономіки пропонує урівняти права на відпустки по догляду за дитиною між чоловіками і жінками
Джерело фото: vitaminretailer.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Батьки нарівні із матерями отримають право на відпустку по догляду за дитиною. Про це йдеться у законопроекті «про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформування законодавства у сфері соціальних відпусток)», який розроблено і розміщено Міністерством економіки України.

У пояснювальній записці зазначено, що проект акта розроблено з метою адаптації положень національного законодавства про працю до законодавства і стандартів Європейського Союзу у соціально-трудовій сфері.

Проектом передбачено можливість встановлення скороченої тривалості робочого часу за рахунок власних коштів підприємств, установ, організацій для працівників, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, а також для одинокої матері чи батька, у тому числі у разі тривалого перебування в лікарняному закладі.

Передбачено, що у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, повнолітніх сина або дочку з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, перенесені з попереднього календарного року, а також за всі не використані ним дні щорічної відпустки.

За бажанням матері чи батька дитини надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Така відпустка може бути використана батьками одночасно.

У разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, матері, батьку дитини в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

Такі відпустки можуть бути використані також бабою, дідом або законним представником дитини, яка є сиротою, позбавлена батьківського піклування та/або мати чи батько якої є одинокими.

Передбачено норми і про додаткову відпустку тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. Вона надається за основним місцем роботи щорічно:

  • матері та батьку двох або більше дітей віком до 15 років;
  • матері та батьку дитини (дітей) з інвалідністю віком до 18 років;
  • матері та батьку повнолітніх сина або дочки з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • одинокій матері або батьку;
  • особі, яка усиновила дитину (дітей);
  • опікуну (піклувальнику) дитини (дітей) або особи (осіб) з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • одному з прийомних батьків;
  • одному з батьків-вихователів.

За наявності декількох підстав для надання такої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 10 календарних днів. 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін пропонує збільшити термін оплати лікарняних за рахунок роботодавця.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде