Купівля машини суб'єктом декларування: за яких умов про це потрібно повідомляти НАЗК

08:09, 28 января 2022
Протягом якого терміну необхідно проінформувати про суттєві зміни у майновому стані.
Купівля машини суб'єктом декларування: за яких умов про це потрібно повідомляти НАЗК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 грудня 2021 року став чиним наказ № 450/51 Національного агентства з питань запобігання корупції «Про затвердження Порядку інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування».

«Судово-юридична газета» на прохання читачів вирішила з’ясувати, у яких випадках суб’єктам декларування потрібно повідомити про суттєві зміни у майновому стані. Наприклад, що робити у випадку купівлі машини?

Кому потрібно здійснювати інформування

У наказі йдеться: «Інформування про суттєві зміни у майновому стані здійснюється суб’єктами декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, відповідно до Закону, а також суб’єктами декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків».

Інші суб’єкти декларування повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не подають.

У якому випадку потрібно повідомляти про зміни

Якщо ви отримали дохід, придбали майно чи видатки на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня року, у якому виник обов’язок щодо подання повідомлення, то необхідно повідомити про це НАЗК.

З 1 грудня минулого року прожитковий мінімум став 2481 гривні. Відповідно 50 мінімумів – це 124 050 грн.

«Інформування про суттєві зміни у майновому стані суб’єкт декларування здійснює особисто шляхом заповнення відповідної електронної форми повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування  після автентифікації у персональному електронному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», - йдеться у наказі.

Якщо вартість майна перевищує 50 прожиткових мінімумів, але була сплачена частинами, розмір кожної з яких не перевищує 50 прожиткових мінімумів, повідомлення подається після переходу права власності на таке майно.

«Про дохід, що був нарахований, але не сплачений (не отриманий), не повідомляється», - зазначено в документі.

У який строк потрібно повідомити про Зміни

Суб’єкт декларування у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство.

«Повідомлення подається незалежно від того, перебуває суб’єкт декларування в Україні чи за її межами», - зазначено у документі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що НАЗК пояснило, коли непотрібно подавати декларацію колишнім посадовцям.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду